Harput’ta 165 yıllık Ermenice kitabe bulundu

Elazığ, Harput’ta yapılan bir kazıda 165 yıllık Ermenice bir kitabe bulundu. Bir mezar taşı olduğu tahmin edilen kitabenin çözülmesi için çalışmalar sürüyor.

Elazığ, Harput’ta yapılan bir kazıda 165 yıllık Ermenice bir kitabe bulundu. Bir mezar taşı olduğu tahmin edilen kitabenin çözülmesi için çalışmalar sürüyor. Kitabe incelemelerin ardından Elazığ Müzesi tarafından koruma altına alınacak.

Elazığ Belediyesi, bir süredir, Harput’ta bulunan Kızıl Kilise’de restorasyon çalışmaları yürütüyor. Birinci derece sit alanı olan bölgede çalışma yapmak için geçen ay gerekli izinleri alan Belediye, kilisede çalışma başlattı. Belediye’nin yapacağı restorasyon öncesinde, kilisede kazı çalışması başlatıldı. 

Başka mezar taşları da olabilir

Kazı çalışmaları sırasında, 80x53 ebadında, 1851 tarihli, Ermenice yazılı bir kitabe ortaya çıktı. Sanat tarihçisi Elmon Hançer, kitabenin mezar taşını andırdığını ve klasik bir örnek olduğunu söyledi. Kitabenin üzerinde eski usullerle yazılmış bir yazı olduğunu ve yerinde yapılacak bir çalışmayla yazının okunabileceğini söyleyen Hançer, bölgede başka mezar taşlarının da bulunmasının yüksek bir ihtimal olduğunu belirtti.

Hançer, Harput’un önemine de dikkat çekti: “Harput çağlar boyunca çok önemli bir yerleşim yeriydi. Hâlâ öyle, çok göç alan bir bölge. Hem Ermeniler, hem de misyonerler açısından çok şey ifade ediyor. Burası tarih boyunca eğitim seviyesi son derece yüksek bir bölge olmuş. Harput’ta Amerikalı misyonerler tarafından kurulan meşhur Fırat Koleji’nde çok sayıda Ermeni hocanın çalışmasının yanı sıra öğrenciler de Ermeni’ydi. Bu okul, izleri silinmiş olsa da, çok büyük bir miras bırakmıştır.”

Etiketler

Ermenice Harput kitabe


Yazar Hakkında