Hovagim Vakfı lağvedilebilir

Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Hovagim 1461 Vakfı başkanlığından istifası sonrası yaptığı açıklamada ve "vakıf fiilen lağvolmuş durumdadır" dedi.

Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, “Patrikhane’nin tüzel kişilik sorununu çözme” iddiasıyla kurulan ve özellikle Beykoz arazisi konusunda tartışmaların odağında olan Hovagim 1461 Vakfı başkanlığından geçtiğimiz hafta istifa etmişti.

16 Mart Perşembe günü kamuoyuna istifa kararını açıklayan Ateşyan, istifa gerekçesine ilişkin “Ben bu vakfı din adamlarına yardım için kurdum. Ama çok fazla dedikodu var o yüzden istifa ediyorum” dedi. 

Konuya ilişkin Agos’un sorusunu yanıtlayan Ateşyan şu açıklamalarda bulundu: “Hovagim 1461 Vakfı için yoğun çaba sarf ettim. Resmi statüsü olmayan Patrikliğimize yeni kaynaklar yaratabilmek için alternatif yaratmak istedik ve ruhban sınıfımızı bir vizyon çerçevesinde motive edebildik. Bu süreçte bize destek veren tüm bürokratlara ve uzmanlara müteşekkirim. Ancak bu proje çok kısa zaman zarfında tartışmalara konu edildi. Cemaatin iç çekişmelerine kurban edildi. Eleştiriler ve iddialar oldu. Biz bunların hepsine direnebilirdik. Zaman içerisinde yaptığımız doğrular ya da yanlışlar görülecek ve art niyet iddiaları çürütülebilecekti. Ancak bugün vardığımız noktada, Patrikhanemizin çok acil sorunları var. Tüm enerjimi bu konulara seferber etmek arzusundayım. Dolayısıyla tereddütsüz istifa ettim.” 

‘Şevkim kırıldı’

Ateşyan’ın vakfın geleceğine ilişkin görüşleriyse şöyle: “Vakıf sayesinde temin edilebilecek sonuçların uğruna sıcak kestaneleri ateşten toplamaya razı olmuştum. Ancak bugün ortak bir vizyonla yola çıktığımız ruhban kardeşlerimin arasında hasıl olan bölünme benim şevkimi kırmıştır. Bana göre, bu vakıf şu anda çalışamaz, lağvedilebilir. Yeni bir başkan seçmenin anlamı var mıdır, yok mudur, onu bilemem. Proje şu anda paralize olmuştur. Fiilen vakıf lağvolmuş durumdadır. Ne isterlerse yapsınlar, o kadar ağır ithamlardan sonra, halkın güveni olmadan çalışamaz o vakıf. Belki de kağıt üzerinde kalır ve akıbeti yeni seçilecek patriğimizin inisiyatifine kalır.”

Hovagim 1461 Vakfı, Beykoz Vakfı arazisinin kullanım hakkını devralmış, ancak Beykoz Vakfı’nın el konan arazilerinden alınacak tazminatla ilgili tartışmalarla gündeme gelmişti.

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.