Agos'ta bu hafta

Agos'un 27 Nisan tarihli sayısından haberler, söyleşiler, yorumlar...

Agos'un sadece okuru değil, destekçisi olun

 

E-gazeteye ulaşmak için tıklayın 

* Bahaettin Şakir’in Ermenilerin imhasını koordine etmek için çektiği telgraf:  ‘Ermeniler tasfiye olunuyor mu?’

Tarihçi Taner Akçam, Teşikilatı Mahsusa ve İttihat Terakki yöneticisi Bahaettin Şakir’in 4 Temmuz 1915 tarihli Ermenilerin sürgün ve imhalarını koordine etmek amaçlı telgrafının şifresini çözdü. Telgrafı içeren belgenin üstündeki antet ise telgrafın orijinal olduğunu hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlıyor. 

* Gordlevskiy’nin kaleminden 1915 cehenneminde Bitlis ve Muş

Sovyet Şarkiyatçı ve Türkolog Vladimir A. Gordlevskiy’nin 1916’da Bitlis ve Muş’u gezerek 1915 sonrası tanıklıklarını kaleme aldığı makaleyi Dr. İsmet Konak Rusça’dan çevirerek Agos okurlarıyla paylaştı. Makaleyi Dr. Konak’ın kısa takdimiyle birlikte sunuyoruz.

* Suny: Zor mesele es geçilmiş oldu

Dünyanın önde gelen Sovyet dönemi tarihçilerinden ABD’li Ermeni akademisyen Ronald Grigor Suny, 24 Nisan’da Tünel’de gerçekleştirilen anma törenine katıldı, hem törene ilişkin izlenimlerini satırlara döktü, hem de ABD Başkanı Trump  ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajlarını değerlendirdi. 

* Dört kilisede 24 Nisan ayini

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi tarafından Samatya Surp Kevork Kilisesi, Yeşilköy Surp İstepannos Kilisesi, Feriköy Surp Vartanants Kilisesi ve Kadıköy Surp Takavor Kiliselerinde 24 Nisan için Surp Badarak ayini düzenlendi. 

* Kıbrıs’ta soykırım kurbanları anısına park

Güney Kıbrıs’ın Pafos kentinde Ermeni Soykırımı Parkı açılıyor. 30 Nisan Pazar günü açılışı yapılacak olan park projesi, Ermeni toplumunun Güney Kıbrıs Parlamentosu’ndaki temsilcisi Vartkes Mahtesian’ın girişimleriyle başladı.  

*Hürriyet’ten Gomidas için tuhaf tanımlama - Yetvart Danzikyan yazdı 

Her 24 Nisan’da ister milliyetçi-ulusalcı medya olsun ister merkez medya kategorisi altında faaliyet gösteren medya olsun Ermenilerin bir şekilde “şüpheli” olarak gösterilmesine ne yazık ki alışkınız. 100.yıldan sonra belki bu alışkanlık bir nebze hafifler diye düşünmüştük ama olmadı. 

*Agos Öğrencilerle: Yeni sayı yayında!

Agos Öğrencilerle’den herkese merhaba! Kısa bir aranın ardından, Karagözyan Okulu öğrencileri yeni haberleriyle tekrar sizlerle. Bu hafta Vakıflı Köyü’ni ziyaret ediyor, Karagözyan Okulu’nda gerçekleşen etkinliklerle ilgili bilgi sahibi oluyor ve ‘Silah Oyuncak değildir’ kampanyasının ne olduğunu öğreniyoruz. Çocuk gazetecilerin vazgeçilmez ilgi alanı bilgisayar oyunları yine karşımızda, üstelik bu hafta, kendi tabirleriyle ‘nostaljik oyunlar’ da listede!

* Geçmiş peşimizi bırakmıyor

24 Nisan yaklaşırken, bir torunun kaleminden, anneannesinin hiç görmediği Ermeni öz dedesi üzerinden yaşadığı ve paylaştığı yüzleşmeyi aktarıyoruz.

* Aurora Ödülü’nün finalistleri belli oldu 

Bu sene ikinci kez sahibini bulacak olan ‘Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü’nün beş finalisti açıklandı. 

* ‘Abdülhamid ve Sherlock Holmes’: bir romanın hikâyesi

Edebiyat tarihçisi ve Agos yazarı Sevan Değirmenciyan, 12-13 Nisan tarihlerinde Strasbourg Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Bölümü çatısı altında "İstanbul'un Romanı" adlı uluslararası konferanstaki  "Ermeni Romanı" oturumunda Yervant Odyan’ın ‘Abdülhamid ve Sherlock Holmes’ romanı üzerine ilgi çekici bir sunum yaptı. Romanı, özellikle Abdülhamid dönemindeki istibdat ekseninde ve siyasi çalkantılar içerisinde pek çok dile çevrilen popüler, sürükleyici konusuyla ele alan Değirmenciyan, ülkenin değişmeyen gerçeklerine de dikkat çekiyor.  

TOPLUM 

* Kalfayan’ın görkemli 150. yıl kutlaması

Kalfayan Okulu’nun kuruluşunun 150. yılı vesilesiyle, 23 Nisan Pazar günü Vorvots Vorodman Kilisesi Patrik Mesrop Mutafyan Kültür Merkezi’nde, ‘Geleneksel Ermeni Kıyafetleri’ başlıklı bir defile düzenlendi. 

ORTA SAYFA

1 Mayıs’ı Azadamard’dan okumak – Zakarya Mildanoğlu yazdı 

1 Mayıs Emek Bayramı aynı zamanda bir yasaklamanın, yüzlerce insanın gözaltına alınmasının, işkenceden geçirilişinin de günü oldu. Tarihte pek çok 1 Mayıs yasaklamalar altında yer yer ise gizliden gizliye anıldı. Bazıları ise 1977’de İstanbul’daki anma gibi katliama dönüştü.

Bu vesileyle Azadamard [Özgürlük mücadelesi] gazetesinin 1911 tarihli, 565 sayısında yer alan 1Mayıs ile ilgili haber ve yorumların belli başlılarını tıpkıbasımlarının yanında çevirileriyle birlikte yayınlayarak emeği ve umuduyla var olanları sevgi ve minnetle selamlıyoruz.    

ARKA SAYFA

* İstanbul'da '102 adım' 

Ermeni Soykırımı, 102. yılında 23 Nisan Pazar akşamı ‘102 Adım’ ismiyle Tütün Deposu’nda düzenlenen bir konserle anıldı. Konserde Ermenistanlı sanatçı Hasmik Harutyunyan’ın yanı sıra İngiltere’den Suna Alan, Miraz ve Özcan Gül sahne aldılar. Soykırımın 100. yılında Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘In Memorian’ konserinde de sahne alan Harutyunyan, ikinci kez soykırım anması vesilesiyle Türkiye’ye geldi. Harutyunyan’la son ziyareti vesilesiyle konuştuk.

KÜLTÜR SANAT

*SÖYLEŞİ - Kırmızı Gökyüzü’nün Altında’ bir göç hikâyesi

Bugün ‘mülteci krizi’ olarak sunulan meseleyi çoğu zaman istatistikler, rakamlar ve zorunlu göç esnasında yaşanan trajediler üzerinden takip ediyoruz. Pınar Öğrenci’nin 2015’ten itibaren ürettiği video çalışmalarının bir araya geldiği ‘Kırmızı Gökyüzü’nün Altında’ isimli sergi ise bu gelenekten uzak, bir temsil kaygısı gütmeden, bizi aynı hikâyeyi başka bir gözle dinlemeye davet ediyor. 

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta