Trump, Charlottesville'de ırkçılık karşıtlarını da suçladı

ABD Başkanı Donald Trump, Charlottesville'de yaşanan olaularla ilgili yeni açıklamasında 'her iki tarafın da 'suçlu olduğu' açıklamasında bulundu.

ABD'nin Virginia eyaletindeki Charlottesville kentinde düzenlenen eylemlerle ilgili soruları New York'taki Trump Tower'da yanıtlayan Trump, "İki taraf da birbirine sopalarla geldi, izlemesi çok korkunç bir durumdu" diyerek solcuların da diğer gruba 'şiddetle yaklaştığını' savundu.  

Charlottesville'de geçen Cuma başlayan olayların fitilini ateşleyen, Amerikan İç Savaşı dönemindeki ayrılıkçı Konfederasyon ordusunun komutanına ait heykelin kaldırılması planı olmuştu. Bu planın üzerine bir grup aşırı ırkçı protesto gösterisi düzenlemiş; bir gün sonra ırkçılık karşıtı grubun protesto eylemi sırasında kitleye bir arabayla dalan aşırı ırkçı saldırgan, bir kişinin ölümüne neden olmuştu. 

ABD Başkanı, şiddet olaylarından birkaç saat sonra "pek çok tarafın sergilediği nefret, bağnazlık ve şiddeti kınadığını" belirtmişti. Irkçı grupların adını zikretmeyen açıklama tepki çekmiş, Beyaz Saray "Başkan açıklamasında, şiddet, bağnazlık ve nefretin her türünü güçlü bir şekilde kınadığını söyledi. Buna tabii ki beyazların üstünlüğünü savunanlar, Ku Klux Klan, neo-Naziler ve tüm aşırılıkçı gruplar da dahil" açıklaması yapmak zorunda kalmıştı.  

Trump, son olarak yaptığı açıklamada iki tarafın da birbirine şiddetle yaklaştığını iddia etti. Amerikalı siyasetçi, Charlottesville'deki olaylarla ilgili henüz gün yüzüne çıkmamış gerçekler olduğunu vurgulayarak iki tarafta da 'iyi insanlar' olduğunu belirtti. Irkçılığın kendisi göreve geldiğinden beri iyileştiğini iddia eden Trump, daha çok iş alanı yaratıldıkça ırkçılığın azalacağını öne sürdü. 

Trump, ırkçılık karşıtı grubun üzerine araba sürdüğü için bir kişinin hayatını kaybetmesine yol açan sürücünün ise 'katil' olduğunu ekledi.

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında