CHP'li Aygün'ün ailesi hassasiyet istedi

Dersim'de kaçırılan CHP Tunceli Milletvekili Aygün'ün ailesi hassasiyet çağrısı yaptı. Aygün ailesi yazılı açıklama yaparak: 'Şiddet karşıtı düşünceleri ile tanınan bir kişinin bu anlamda maruz kaldığı olaydan ötürü büyük üzüntü içerisinde bulunmaktayız. Türkiye’de yaşanan Kürt sorunu, Alevilerin sorunları ve tüm sorunların tek çözüm adresinin demokrasi olduğu bilinmelidir' dedi.

CHP Tunceli milletvekili Haseyin Aygün'ün PKK tarafından kaçırılmasının ardından başlayan operasyonlar için ailesi hassasiyet istedi.

Yazılı açıklama yapan Aygün ailesi, Hüseyin Aygün gerekse vekillik öncesi gerekse de milletvekili olarak her zaman için insan hakları ve Kürt sorunu için mücadele verdiğini hatırlatarak, 'Şiddet karşıtı düşünceleri ile tanınan bir kişinin bu anlamda maruz kaldığı olaydan ötürü büyük üzüntü içerisinde bulunmaktayız. Türkiye’de yaşanan Kürt sorunu, Alevilerin sorunları ve tüm sorunların tek çözüm adresinin demokrasi olduğu bilinmelidir' dedi.

BDP'nin desteğiyle Tunceli'de 12 Haziran seçimlerinde bağımsız milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen sanatçı Ferhat Tunç da yazılı açıklama yaparak Hüseyin Aygün'ün serbest bırakılmasını istedi.

Aygün ailesi yazılı açıklama yaptı

Aygün ailesinin kamuoyuna yaptığı yazılı açıklama:

'CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün memleketinde, halkın sorunlarını dinlemek amacıyla gerçekleştirdiği köy ve ilçe gezileri sırasında, Ovacık İlçesinden Tunceli Merkeze dönerken, 12.08.2012 tarihinde saat:19.00 sularında PKK örgüt mensupları tarafından kaçırılmıştır. Hüseyin Aygün, gerek milletvekili döneminde gerekse vekillik öncesi avukatlığı döneminde her zaman insan hakları mücadelesi veren, Kürt sorununun diyalog ve demokratik yöntemlerle çözümünden yana olan, işçinin, öğrencinin, Alevilerin tüm ezilenlerin hak arama taleplerine destek olan bir kişi olduğu pratiği ile tüm kamuoyu tarafından bilinen bir gerçektir. Şiddet karşıtı düşünceleri ile tanınan bir kişinin bu anlamda maruz kaldığı olaydan ötürü büyük üzüntü içerisinde bulunmaktayız. Türkiye’de yaşanan Kürt sorunu, Alevilerin sorunları ve tüm sorunların tek çözüm adresinin demokrasi olduğu bilinmelidir.

Biz Hüseyin Aygün’ün ailesi olarak yaşanan şiddet ortamından mağdur olan herkesin acısını paylaşıyoruz ve Dersim halkının iradesinin bir temsilcisi olan Hüseyin Aygün’ün bir an önce bizlere kavuşması için serbest bırakılmasını istiyoruz.'

Hassasiyet çağrısı

Dün gece, Aygün'ün PKK'lı grup tarafından kaçırılmasının ardından güvenlik güçleri geniş bir operasyon başlatmıştı. Sık ağaçlarla kaplı arazide başlatılan operasyonun Aygün'ün hayatını tehlikeye atabileceği endişesi taşıyan ailesi arama çalışmalarının hassasiyetle sürdürülmesini istedi.

Ailenin bu isteğinin ardından Valilikte yapılan asayiş toplantısında bu seçenek de gündeme alındı.

Hürriyet'e konuşan Hüseyin Aygün'ün eşi Emine Aygün, 'Eşim bunu hak etmedi, benim eşim bu eylemin yapılacağı en son kişidir” dedi.

 

Bölge baroları: Aygün ve alıkonulan herkes serbest bırakılsın

Doğu ve Güneydoğu'da 14 baro ortak açıklama yaparak Hüseyin Aygün'ün serbest bırakılmasını istedi. Diyarbakır, Bingöl, Iğdır, Muş, Şırnak, Adıyaman, Bitlis Kars, Siirt, Van, Ağrı, Hakkari, Mardin ve Şanlıurfa Baro'nun ortak açıklamasında şu görüşlere yer verildi: 'Bu olay Kürt meselesinde şiddet ve çatışmanın geldiği nokta açısından vahimdir. Her şeyden önce insan hakları ve bu kapsamda yaşam hakkı ve kişi güvenliği konusunda ilkesel duruşumuzun sonucu olarak insan, parlamenter ve aynı zamanda meslektaşımız olan Hüseyin Aygün'ün derhal serbest bırakılmasını talep ediyor ve bekliyoruz. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün serbest bırakılması konusunda yapılacak askeri operasyonun can güvenliğini ciddi biçimde tehdit edeceği düşüncesiyle hükümeti bu konuda daha duyarlı davranmaya davet ediyor, Aygün'ün kaçırılmasıyla gündeme gelen alıkonulan kişiler konusunda da herkesi sorumluluk almaya ve yaklaşmakta olan mübarek Ramazan Bayramı'nda alıkonulananların tümünün serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu konuda bölge baroları olarak üzerimize düşecek her sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız.'

Ferhat Tunç: Aygün serbest bırakılmalıdır

BDP'nin desteğiyle Tunceli'de 12 Haziran seçimlerinde bağımsız milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen sanatçı Ferhat Tunç da yazılı açıklama yaparak Hüseyin Aygün'ün serbest bırakılmasını istedi. Tunç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'Düşüncelerine katılmasam da Hüseyin Aygün'ün maruz kaldığı alıkonulma olayını onaylamadığımı belirtmek durumundayım. Düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığı, insanların düşüncellerinden dolayı tutuklandığı bir ülkede kendimiz için istediğimizi bizim gibi düşünmese de herkes için düşünmek ve talep etmek durumundayız. Bu anlamda düşüncelerine ve görüşlerine katılmasam da Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün alıkonulması tasvip etmediğim bir olaydır. Umarım ve dilerim ki Sayın Aygün bir an önce serbest bırakılarak ailesine, çocuklarına kavuşması sağlanır...

AK Parti ve CHP'den istifa edin söylentisi

Öte yandan Aygün kaçırılmadan bir gün önce örgütün Ovacık'ta bildiri dağıttığı iddia edildi.

Bildiride AK Parti ve CHP'ye yönelik eylem için çağrı yapılıyordu. 

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ü kaçıran PKK'lıların son bir hafta içinde özellikle Ovacık İlçesi'nde Ak Parti ve CHP'lilerin partilerinden istifa etmeleri yönünde söylenti çıkardığı belirtildi. İddiaya göre, PKK, CHP'nin de AK Parti'den farklı bir politika izlemediği öne sürerek, her iki partide görev alanların en kısa sürede istifa etmelerini istedi. Yetkililer, PKK'lıların bu yönde bildiri dağıttığı yönündeki iddiaların araştırıldığını, ancak herhangi bir bildiriye ulaşmadıklarını belirtti. Yetkililer, 'Dağıtılan bir bildiri yok, ancak bu yönde çeşitli söylentiler var. Bunlar da araştırılıyor' dedi. PKK'lıların ayrıca Ovacık İlçesi ve köylerde aralarında devlet memurları ile bazı BDP'lilerin de bulunduğu 15 kişinin ilçeyi terk etmelerini istediği ortaya çıktı. PKK'nın kuryeler aracılığıyla bu kişilere ulaşıp, '2 yıl boyunca Tunceli'yi terk edeceksiniz' tehdidinde bulunduğu ileri sürüldü. İlçede bazı kişilerin devletle işbirliği yaptığını iddia eden PKK'nın, bu kişilerin de bir an önce bu davranışlarından vazgeçmesini istediği kaydedildi.

Aygün olayını yerinde takip etmek için görevlendirilen 5 CHP milletvekili de çaışmalarına başladı. Levent Gök başkanlığındaki partinin il merkezindeki toplantının ardından Tunceli Valisi ile bir araya gelecek.

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Emine Aygün