Azerbaycanlı gazeteci 2017’de kaçırılmıştı: Gürcü istihbaratına suçlama

Azerbaycanlı gazeteci Afgan Muhtarli, 29 Mayıs 2017’de Tiflis’te kaybolmuştu. Azerbaycan’da yeniden ortaya çıkan Muhtarli para kaçakçılığı suçlamasıyla hapsedilmiş ve uluslararası kamuoyunun baskılarının ardından Mart 2020’de serbest bırakılmıştı.

1 Ekim’de Gürcistan’da Pirveli televizyon kanalında yayınlanan bir program, Afgan Muhtarli’nin hikâyesini yayınladı. Muhtarli, programda sunucunun gösterdiği fotoğraflarda Gürcü karşı istihbarat şefi Giorgi Trapaidze’yi tanıdı ve kendisini kaçıranlar arasında olduğunu söyledi. Eğer bu iddialar doğruysa Gürcistan Devlet Güvenlik Servisi’nin muhalif gazetecinin kaçırılmasında yer aldığı anlamına geliyor.

Azerbaycan hükümetini eleştirel görüşleriyle bilinen gazeteci Afgan Muhtarli, 29 Mayıs 2017’de Tiflis’ten kaybolmuştu.

‘Devlet tarafından onaylanmış ve uygulanmış bir kaçırma’

Hem Muhtarli hem de SSG’nin eski bir başkan yardımcısı, gazetecinin kaçırılmasından dolayı iktidar partisi kurucusu Bidzina Ivanishvili’ye ve şimdiki İçişleri Bakanı eski güvenlik şefi Vakhtang Gomelauri’ye işaret etti.

4 Ekim’de, o sırada SSG’nin başkan yardımcısı olan ve şu anda tutuklu bulunan Soso (Ioseb) Gogashvili, cezaevinden gönderdiği mesajda Muhtarli’nin devlet tarafından onaylanmış ve uygulanmış bir kaçırma olarak nitelendirdiği olayı ayrıntılı bir şekilde anlattı. 

OC Media’ya konuşan Afgan Muhtarli, Trapaidze’yi kendisini kaçıranlardan biri olarak tanıdığını doğruladı: “Gazetecilerin tespit ettiği fotoğrafı doğruladıktan sonra suç duyurusunda bulunmak için avukatımla birlikte savcılığa gittim. Ancak [Pirveli’nin] gazetecilik soruşturma raporunu inceledikten sonra bizimle iletişime geçeceklerini söylediler.”

‘Mücadele etmekten vazgeçmeyeceğim’

Gogashvili ifadesini Facebook’ta yayınladıktan kısa bir süre sonra Gürcistan’dan ayrılan Muhtarli, OC Media’ya, Gürcistan sınır polislerinin, Tiflis Uluslararası Havalimanı’nda uçağa binmeye çalışırken açıklanamayan bir şekilde onu sorgulamak için bir saatten fazla tuttuğunu söyledi.

Muhtarli, “Tekrar Tiflis’e döneceğim ve bu olaya karışanların cezalandırılması için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğim” dedi.