Gazeteci Nagihan Akarsel öldürüldü

Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi ve Jineoloji Dergisi Editörü Akademisyen Nagihan Akarsel, 4 Ekim’de Irak’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki Süleymaniye’de uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Akarsel’in katilleri yakalandı.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın haberine göre Nagihan Akarsel, yıllardır yaşadığı Süleymaniye’deki evinin önünde 4 Ekim Salı günü saat 10.00 sıralarında silahlı saldırıya uğradı. Olay yerinde hayatını kaybeden Akarsel’in cenazesi, Süleymaniye Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Süleymaniye Asayişi, 5 Ekim’de yaptığı açıklamada Nagihan Akarsel’in katil zanlılarının yakalandıklarını duyurdu.

Habere göre, Süleymaniye Asayişi tarafından yapılan açıklamada, “Bugün sabah saatlerinde Süleymaniye’nin Bahtiyar Mahallesi’nde Nagihan Kemal Akarsel isimli bir kadının yaşamını kaybettiği bilgisi alındı. Güçlerimiz hemen olay yerine intikal ederek incelemelere başladı. Detaylı bir soruşturmanın ardından birkaç saat içinde Bölge Asayiş Kurumu Başkanı’nın talimatı ve Hewlêr-Koye Asayişi işbirliğiyle olayın faillerini yakaladık. Faillerin sorgusu devam ediyor. Faillerin yakalanması sırasında bizlerle bilgi paylaşarak işbirliği yapan yurtsever halkımıza teşekkür ediyoruz” dendi. Açıklamada faillerin kimlik bilgileriyle ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Akarsel, Süleymaniye’de Jineoloji Akademisi’nin kurulması, ayrıca Kürdistan Kadın Kütüphanesi’nin kurulması için bir proje kapsamında çalışma yürütüyordu.

HDP’den kınama

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis’teki grup toplantısında yaptığı konuşmada cinayeti kınadı: “Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel’in silahlı suikast sonucu katledildiği haberini aldık. Tam da genel kurula sansür yasasının getirileceği bugünlerde gazetecilik mesleğini sürdüren ve üstelik bir kadın olan gazeteciyi katledenleri şiddetle kınıyoruz. Akarsel’in ailesi ve arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz.”

HDP Eş Genel Başkanı Yardımcısı Tayip Temel de Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Jineoloji Araştırmaları Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel Süleymaniye’de uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi… Alçakça saldırıyı lanetliyoruz…” ifadelerini kullandı.

'Daha ne kadar Kürt kadını katledilecek?'

Birleşik Kürt Kadın Platformu, Akarsel’in öldürülmesiyle ilgili açıklama yaparak, Güney Kürdistan hükümetine çağrıda bulundu: “Birleşik Kürt Kadın Platformu olarak bu katliamı ciddi bir şekilde ele alıyor ve soruyoruz: Daha ne kadar Kürt kadını egemenlerin sistematik saldırılarıyla katledilecek? Güney Kürdistan hükümetine de çağrıda bulunuyoruz: Bir an önce katiller yakalanarak, adalet divanına çıkarılmalıdır.”

Nagihan Akarsel’in cinayeti Türkiye’nin birçok şehrinde kadınlar tarafından protesto edildi. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, kadınlar Ağrı, Tatvan, Manisa, Mardin, Ankara, Van, Şırnak, İzmir gibi yerlerde, “Nagihan Akarsel erkek egemen sisteme karşı isyan gerekçemizdir” diyerek ayaklandı. Kadınlar “Jin, jiyan, azadî” [Kadın, yaşam, özgürlük] sloganları attı.

Jineoloji Dergisi, Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye şehrindeki evinin önünde katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi, gazeteci, akademisyen Nagihan Akarsel’e ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. “Jineoloji Dergisi Yayın Kurulumuz üyesi Nagihan Akarsel’i alçakça katleden zihniyeti tanıyor ve biliyoruz!” başlığıyla yapılan açıklamada, tüm devrimci ve kadın hareketlerini, Akarsel’in mirasını savunmaya, kadın bilimini ve devrimini büyütmeye ve katliamın arkasındaki karanlık güçlerin aydınlatılması için mücadele etmeye çağırdı.