Fener Balat Ayvansaray’da acele kamulaştırma kararı alındı

Fatih Belediyesi, mahkeme kararına rağmen Fener Balat ve Ayvansaray’daki kentsel yenilenme ısrarını sürdürüyor. Belediye, Bakanlar Kurulu’ndan acele kamulaştırma kararı çıkarttı.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Fatih Belediyesi’nin Fener Balat ve Ayvansaray’daki kentsel yenilenme konusundaki ısrarı, mahkeme kararına rağmen devam ediyor. Belediyenin isteği üzerine Bakanlar Kurulu acele kamulaştırma kararı aldı. Bakanlar Kurulu, bu kararı, Kamulaştırma Kanunun 27. Maddesi’ne dayanarak verdi.  Kamulaştırma kararının alındığı mahalleler, Belediye’nin mahkeme tarafından iptal edilen yenilenme projesindeki mahallelerle örtüşüyor.

Yargı projelere dur demişti 

Fener Balat Ayvansaray bölgesinde, belediyenin daha önce hazırladığı proje, mahalle kültürünü yok ettiği ve tarihsel dokuya zarar verdiği gerekçeleri ile iptal edilmişti.

Yine Fatih Belediyesi’nin daha önce Sulukule’de yapmak istediği yenilenme projesi de mahkeme tarafından iptal edilmişti. Sulukule’de mahkeme kararının ardından projede ufak değişiklikler yapılmış, yeni proje ilgili kurullarda kabul edilmiş, bu uygulamada da kamuoyunda “Belediye bildiğini okuyor!” şeklinde değerlendirilmişti.

Bakanlar Kurulu, Fatih ile birlikte Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde de bazı taşınmazlar için kamulaştırma kararı çıkarttı.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem