Kapalıçarşı’da restorasyon krizi

Dünyanın ilk alışveriş merkezi Kapalıçarşı’da yapılması planlanan restorasyon için Fatih Belediyesi çalışmalarına devam ediyor.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Restorasyonun başlaması için hazırlanan proje Anıtlar Kurulu’na sunuldu. Ancak restorasyon çalışması daha başlamadan, Kapalıçarşı’da bulunan Sandal Bedesteni esnafının kira sözleşmeleri yenilenmedi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün sahibi olduğu yaklaşık 70 esnafa dükkânları tahliye etmeleri için ihbarname gönderildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen ihbarnamede, dükkânların ‘Onarım karşılığı uzun süreli kiralama modeli ile değerlendirilmek üzere’ boşaltılması gerektiği belirtildi. Esnafın sözleşmeleri, 1 Ocak itibari ile sona erdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, ‘restorasyon ve onarım’ işlerinin esnaf tarafından yapılacağına dair özel hükümleri de imza sırasında kira kontratlarına ekletti. Olası bir restorasyonun bütün masrafları esnaftan alınabilecekken Müdürlük, kiracıların mülklerini tahliye etme yolunu tercih etti.

Henüz dükkânını boşaltan esnafın bulunmadığı Bedesten çarşısında endişeli bir bekleyiş var. Öte yandan Kapalıçarşı’da Bedesten’in Altınbaş Kuyumcuk’a verileceği yönünde çeşitli söylentiler dolaşıyor. Şirket yetkilileri ise, iddiaların doğru olmadığını söylüyor.  

‘Restorasyonu esnaf yapabilir’

Bazı dükkân sahipleri mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bedesten’de on yılı aşkındır esnaflık yapan Atilla Birbilen de noter aracılığı ile Genel Müdürlüğe, bütün hukuki haklarını saklı tutuğuna dair ihbarname gönderdi. Birbilen, “Sandal Bedesteni şimdiye kadar büyük zarar görmedi. Yangın çıkmadı. Restorasyona gerek olduğunu düşünmüyoruz. Ancak uzmanlar restorasyon yapılmasına gerek duyarsa çıkarsınlar maliyetleri, esnafa bölüştürsünler. Kime ne kadar para düştüğünü açıklasınlar.  Ödeyebilen öder, ödeyemeyen ödeyebilene bırakır” diye konuştu.

Birbilen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a durumu anlatan mektup yazdığını da sözlerine ekledi.

Fatih Belediyesi’nin Agos’a verdiği bilgiye göre, Kapalıçarşı restorasyon projeleri ada ada hazırlandı. Hazırlanan projeler Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmaya başlandı. Projeyi organize eden Belediye, bütün projelerin sonrasında çalışmalara başlayacak.  İhale sürecini de göz önüne alan belediye bu yaz restorasyon çalışmalarına başlamayı hedefliyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye