20 Kasım'da nasıl oy kullanacağız?

Ermeni toplumu 16 Ekim’deki Ortaköy Vakfı seçiminin ardından bu Pazar, yani 20 Kasım’da, tekrar sandığa gidiyor. Ardından yıl sonuna kadar neredeyse her Pazar seçim için tekrar sandıklara gidilecek. Bu Pazar ise seçmenler toplam 10 vakfın yeni yönetim kurullarını belirleyecek. Aynı gün pek çok vakıf için oy kullanılacak olması kimi seçmenlerin aklını karıştırabilir. Bilhassa 2. Bölge’de aynı gün 8 vakıf için seçim yapılacak. Olası soru işaretlerinin yanıt bulması amacıyla 2. Bölge Seçim Tertip Heyeti’nden avukat Selina Doğan ile konuştuk.

Seçmenler 2. bölgede yer alan Feriköy, Boyacıköy, Gedikpaşa, Eyüp Surp Yeğya, Beşiktaş, Yeniköy, Kuruçeşme ve Hasköy; 3. Bölgede ise Bakırköy ve Yeşilköy kiliseleri ve okullarının yeni yönetimleri için oy kullanacak. Seçim sandıkları 2. Bölgede Feriköy, Sahakyan, Karagözyan Okulları ve Kuruçeşme Kilisesi Salonu’nda; 3. Bölgede ise Dadyan ve Yeşilköy okullarına kurulacak. Oy verme işlemi sabah 09:00’da başlayıp, 17:00’de sona erecek. Seçmenlerin oy kullanmaya  T.C. kimlik bilgisi taşıyan nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, ehliyet gibi resmi nitelikteki belge ile gelmeleri gerekiyor.
Ortak Seçim tertip Heyeti Üyesi Seline Doğan sorularımızı yanıtladı. 

20 Kasım Pazar günü  iki ayrı bölgede toplamda 10 vakfın seçimi var. Pazar günü sandığa giden seçmen nasıl oy kullanacak?

‘Cemaat Vakıfları Seçim Yönetmeliği’ tüm cemaat vakıflarına 31.12.2022 tarihine kadar seçim yapmayı zorunda kılıyor. Dolayısıyla Aralık sonuna kadar toplam 101 cemaat vakfının seçiminin tamamlamış olması gerekiyor. Ben bu süreçte diğer cemaatlerin de çalışmaları ile muhatap oldum. İnanın büyük bir kargaşa oldu, Haziran ayından beri. Musevi cemaati dışında, örneğin  seçmen listeleri hemen hemen tüm cemaatlerde sorun oldu. Yönetmeliğin getirdiği ikametgâh kriteri, “cemaat mensubu olmak” ibaresi, bütün bunlar yoruma muhtaç hususlardı, ancak ilan ve askı süreleri bağlayıcı olduğu için çok hızlı hareket etmek gerekti ve bu da aksaklıklara neden oldu. Tabii en büyük cemaat olmamız nedeniyle bizim işimiz biraz daha zor oldu. Vakıfların biri için başlayan takvim ilerlerken, diğerinin takvimi yeni başladı, ilanlar, karar defterleri, askı güncellemeleri hepsi iç içe girdi. Ve bunu ERVAB’da alınan karar doğrultusunda tek ortak heyet olarak yapmamız gerekti. Sürekli olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile usulleri yorumlamak, netleştirmek durumunda kaldık. Ayrıca çift ikametgâh sahiplerinin seçme hakkının kullanım şekli gibi, süreç içinde değişen uygulamalar da oldu. Ben bu seçimi bir ‘geçiş süreci’ olarak görüyorum. Yeni bir yönetmelik ve ilk kez uygulanan “bölge“ sistemi. Bu yönetmeliğin asıl sonucunu 5 yıl sonraki seçimde alacağız. 

20 Kasım seçimine gelince; sözünü ettiğim kısa zaman dilimi bizi hızlıca bazı kararlar almaya zorladı. Ya tüm vakıfların seçimi aynı günde olacaktı, ki bu çok fazla insan gücü, çok büyük bir mekân ve organizasyon gerektiriyordu ve üstelik  tüm vakıflar bu yönde bir irade sergilemedi, ya da her vakfın seçimi ayrı günde olacaktı, ki bu da seçmenin tercihi olmazdı, o kadar ayrı gün için insan gücü organize etmek çok zahmetliydi. Dolayısıyla son seçenek vakıfları gruplaştırarak birkaç gün belirlemekti. Bu bağlamda 20 Kasım 2022 tarihinde (2. Bölge için) 8 vakfın seçimi yapılacak. Seçmenlerin her birinin tek bir salonda 8 ayrı kabine girerek 8 ayrı sandığa oy atmaları gerekecek. Çünkü her bir tüzel kişilik için, kendi mührünü taşıyan ve kendi imza tutanağı olan ayrı bir düzenek olacak. Bazı vakıfların tek aday listesi bazılarının çift aday listesi var. Daha çok da olabilir elbette. Ancak dileğimiz tüm vakıflara eşit oranda oy kullanılması. 

Farklı bölgelerde sandıklar olacak. Nüfusu yoğun olan yerlerde birden fazla vakıf için de oy kullanılacağından, seçmen nasıl bir yol izlemeli?

2. Bölge için, 20 Kasım Pazar günü 4 ayrı noktada  sandıklar olacak: Kuruçeşme Vakfı, Feriköy Merametçiyan Okulu, Karagözyan Okulu ve Samatya Sahakyan Nunyan Okulu. Feriköy dışında her mahalde tek salon olacak. Her salonda sekiz vakfın (her birinin birer) sandığı olacak. Feriköy’de ise yoğunluk olabileceği ihtimaline karşılık üç ayrı salon olacak ve her salonda yine sekizer sandık olacak. Yani Feriköy’de toplamda 24 sandık olacak. Yeri gelmişken bir çağrımız var. Nüfusu yoğun olan Şişli’de Feriköy’ün yoğunluğunu azaltmak adına, yürüme zorluğu veya özel bir mazereti olmayan seçmenlerin özellikle Karagözyan Okulu’na yönlenmelerini istiyoruz. 

2. Bölge Ortak Seçim Tertip Heyeti

Seçimlerde sandık gözetmeni, sandık görevlisi ile ilgili son durum nedir? Toplum seçim çalışmalarına ilgi gösteriyor mu?

Görevli konusunda zorlandığımızı söylemek durumundayım. Derneklerin eksikliği çok hissedildi. Ne mevcut başkanlar ne adaylar arzu ettiğimiz şekilde insan gücü yönlendirebildiler. Girişimleri yeterince sonuç vermedi. ERVAB’da da ifade etmiştim, belki ulusal ve yerel seçimlerde olduğu gibi, görevlilere belirli bir günlük yevmiye verilebilirdi ve bu da ilgiyi artırabilirdi. Üzücü ama böyle görünüyor. Ancak bunları konuşabileceğimiz süreçler hiç olmadı. Bu ilgiyi motivasyonu yaratmak yalnızca tertip heyetinin işi değil. Burada tüm cemaat kurumlarına, etki sahibi insanlara görev düşüyor. Şimdilik bu kadarını söylemekle yetiniyorum. 

Seçimde teknik konularla  ilgili her türlü önlem alındı mı? Seçmenler geçtiğimiz seçimde listelerle ilgili  yaşanan sorunun benzeri ile karşılaşabilir mi?

Bildiğiniz üzere tüm bu işleri gönüllü olarak yapıyoruz. Teknik konuda da donanımlı kişilere ihtiyaç var. Bunun için Patrik seçiminden beri seçmen listeleri konusunda bizlere destek veren Sevan Haddeler, farklı mahaller arasındaki bağlantıyı, dolayısıyla seçim güvenliğini sağlıyor olacak. Yine geliştirdiği barkodlu kimlik okuma sayesinde, kimlik kontrolünün de kısalmasını bekliyoruz. Geçen seçimde yaşanan aksaklıklar, açık söyleyeyim, Ortaköy Vakfı sürecinin baştan sona sorunlu olmasından kaynaklandı. Bu seçimlerde seçmenlerin kayıtlarını kontrol etmeleri, bizim de dijital ortamda gerekli düzenlemeleri yapmamız için daha derli toplu bir zaman oldu. Ayrıca geçen seçimde duvarda 20 Kasım seçimi için asılı olan listeler, Ortaköy seçimi için asılan liste diye algılanıp, oradan kontrol edildi. Oysa hiçbir seçimde o seçimin seçmen listesi seçim gününde duvarda asılı değil. Olmayacak. Seçmen listeleri bilgisayar ortamında ve sandık görevlisinin masasında olacak. 

Kuşkusuz seçmen listesinin tutarlılığı tek taraflı bir çabayla üstesinden gelinebilecek bir konu değil. Bu seçimlerden sonra çok ciddi olarak yeni yönetim kurullarının seçmen listelerini en tutarlı şekilde nasıl güncelleyecekleri  konusuna kafa yormaları gerekir. Seçmenleri muhakkak sandıklara gelmeye, kurumlarına her durumda sahip çıkmaya, demokratik haklarını güvenle kullanmaya davet ediyoruz. Neticede bu sandıklar birer araç. Amaç, yönetenleri belirlemek konusunda söz sahibi olduklarını ortaya koymak. Geçerli hiçbir mazereti olmaksızın oy vermeyi zul görenlerin cemaatimizdeki aksaklıklar konusunda şikâyet etmeye hakkı olmamalıdır. Kurumlar denetlendiği ve sahip çıkıldığı ölçüde işlevini yerine getirebilir. Bu vesileyle tüm adaylara başarılar diliyor seçmenlerimizi duyarlılıkla ve keyifle oy vermeye davet ediyoruz.

Kategoriler

Toplum


Yazar Hakkında