Mahkeme açlık grevindeki Haciyev’in tutukluluk süresini uzattı

Azerbaycan’da açlık grevinde olan tutuklu aktivist Bakhtiyar Haciyev’in kötüleşen sağlık durumuna ilişkin yerel ve uluslararası dile getirilen tüm endişelere rağmen duruşma öncesi tutukluluğu iki ay uzatıldı.

23 Şubat’ta, Bakü Hatay Bölge Mahkemesi Haciyev’in tutukluluk süresini 28 Nisan’a kadar uzattı.

Holiganlık ve mahkemeye saygısızlık suçlarından 9 Aralık 2022’de tutuklanan Haciyev, 53 gündür açlık grevinde. Haciyev’in 28 Şubat’ta serbest bırakılması öngörülüyordu.

Aktivistin avukatlarından Şahla Humbatova, Facebook’ta yaptığı paylaşımda mahkemenin hapis cezasını ‘soruşturmayı saptırma, ülkeden kaçma, tanıklara baskı yapma ve delilleri tahrif etme’yi önlemek için uzattığını yazdı.

Turan’a konuşan Humbatova, “20 kilo verdi. Çok kötü görünüyor, sık sık bayılıyor ve baş ağrısından şikâyet ediyor” dedi.

OC Media’nın haberine göre Haciyev, iftira davasına karıştığı TV sunucusu olan Ulviyya Alovlu ile sözlü münakaşaya girdikten sonra Ekim ayında holiganlık ve mahkemeye saygısızlıkla suçlandı. Aralık ayında Haciyev’in tutuklanması, yerel ve uluslararası hak örgütleri tarafından siyasi karar olması yönünde geniş çapta eleştirildi.

20 Şubat’ta polis, Haciyev’in tutukluluğunu 28 Şubat’a kadar uzatma yönünde Bakü Temyiz Mahkemesi’nin kararını mahkeme önünde protesto edenleri dağıttı.

Demokrasi 1918 hareketinin iki yönetim kurulu üyesi, Afieddin Mammadov ve Samir Sultanov polise itaatsizlik suçlamasıyla 30 gün idari tutuklama cezasına çarptırıldı.

Haciyev’in cezasını uzatan son mahkeme kararı, aralarında ABD’li senatörlerin de bulunduğu uluslararası isimler tarafından eleştirildi.

USAID başkanı Samantha Power, Twitter paylaşımında sürecin ‘yaygın olarak siyasi nedenlerle hareket ettiği’nin bilindiğini vurguladı: “Azerbaycanlı demokrasi aktivisti Bakhtiyar Haciyev, Aralık ayından bu yana siyasi nedenlerle olduğu yaygın olarak bilinen suçlamalarla tutuklu bulunuyor. Haciyev açlık grevinde ve sağlığı hızla kötüleşiyor. Serbest bırakılmalı.”

ABD eski Dışişleri Bakanı ve 2016 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adayı Hillary Clinton da Haciyev’in sağlık durumuyla ilgili endişelerini dile getirdi ve benzer şekilde tutuklanmasını siyasi nedenlere bağladı: “Azerbaycanlı aktivist Bakhtiyar Haciyev için endişelerini dile getiren kişi ve kurumlar korosuna sesimi ekliyorum. Aralık ayından bu yana siyasi gerekçelerle tutuklu kalmasını protesto etmek için açlık grevinde ve durumu kötüleşiyor. Dünya izliyor.”