'Lavrov-Clinton görüşmesi Esed’in gidişine işaret olabilir'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dublin’de yapılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT)toplantıları çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Suriye’nin BM Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi ile bir araya gelecek. Lavrov’un görüşmeye katılmasının, Moskova’nın Suriye lideri Beşşar Esad’in gidişini kabullendiği şeklinde yorumlanıyor.

İnterfax’ın görüşmede ele alınacak konularla ilgili sorusunu yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı, “Biz her zaman tüm konuları müzakere ederiz.” dedi. Zirvenin Clinton’un inisiyatifi ile gerçekleştiği ifade ediliyor. Diplomatik kaynaklar, Suriye krizi ile ilgili yeni bir plan ya da genel anlayışla ilgili bir değerlendirmede bulunulabileceği kaydedildi.
NATO’dan askeri müdahale olmayacağı konusunda garanti alan Moskova’nın Esad sonrası ile ilgili geçiş sürecinde anlaşma sağlayabileceği belirtiliyor. 

New York Times gazetesi üst düzey bir Türk diplomata dayandırdığı haberinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 3 Aralık’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la İstanbul’da yaptığı görüşmenin ardından Esad’in gidişi konusunda ikna olduğunu yazmıştı. Putin görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye konusunda “yeni fikirlerin” konuşulduğunu, kendilerinin Esad’in avukatı olmadığını ifade etmişti.

Rus uzmanlara göre askeri bir müdahale Washington tarafından da desteklenmiyor. Ancak, BM Güvenlik Konseyi’nden Esad’i sert bir dille kınayan bir kararın çıkması ve buna Rusya’nın da destek vermesi Suriye’de krizin çözümünü kolaylaştırabilir.

 

(CİHAN)

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Lavrov