Karadayı serbest bırakıldı

28 Şubat soruşturması, kapsamında bu sabah gözaltına alınan Genelkurmay eski başkanı İsmail Hakkı Karadayı, savcılık ifadesinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Mahkeme, yaşından dolayı Karadayı’yı serbest bırakarak adli kontrol altında tutulmasına karar verdi.

28 Şubat soruşturmasında bu sabah önemli bir gelişme yaşanmış ve soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarından Mustafa Bilgili’nin talimatıyla dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı gözaltına alınmıştı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Karadayı’ya yaşından dolayı tutuklama kararı çıkmazken adli kontrolde tutulacağı bildirildi. Buna göre Karadayı haftada bir kez karakola giderek imza verecek.

Bugün yaşanan gelişmeler ise şöyleydi:

Polis ekipleri, sabah saatlerinde İsmail Hakkı Karadayı’nın kaldığı Fenerbahçe Orduevi yanındaki lojmana gitti. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na götürülen Karadayı, sağlık kontrolünden geçirildi.

Karadayı, sağlık kontrolünün ardından Atatürk Havalimanı’na doğru yola çıkartıldı. Kendi korumaları ve polisler eşliğinde Ankara’ya götürülen Karadayı, Ankara Adalet Sarayı’na getirildi.

Adliye önünde arbede yaşandı

Adliye önünde toplanan bir grup İşçi Partili, ellerinde Türk bayrakları ve posterler eşliğinde Karadayı’ya destek verdi. Slogan atan grup ile polis ekipleri arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Karadayı’nın savcılık ifadesine, soruşturmayı yürüten Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin’in yanı sıra Başsavcıvekili Murat Esen’in de katıldı. Karadayı’ya ‘Batı Çalışma Grubu’nun faaliyetlerine yönelik soruların da aralarında olduğu 83 soru yöneltildi.

Yaklaşık 3.5 saat süren ifade işleminin ardından Karadayı, tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

‘Aleyhimizde delil yok’

Savcının kararını açıklamasının ardından gazetecilere açıklamaya yapan Karadayı’nın avukatı Erol Yılmaz Aras, “Aleyhimizde hiçbir delil yok ancak savcı, Genelkurmay Başkanı’nın bilgisi olmadan bu faaliyetlerin yapılamayacağını düşünerek tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Karadayı’nın şimdi mahkeme huzurunda ifadesi alınacak” dedi.

Eve polislerin gelmesine tepki gösteren Aras, “Bu şekilde sabahın bir saatinde iki arabayla gelinmese hoş olurdu. Biz kendisini hazır edebilirdik” dedi. Avukat Aras, emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın sağlık durumunun iyi olduğunu da sözlerine ekledi.

‘Bu süreç bir darbe değildir’

28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na, “Bu süreç bir darbe değildir, ne yapıldıysa hukuki çerçevede içinde yapılmıştır” demişti.

Sürecin, dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in bilgisi dâhilinde geliştiğini belirten Karadayı, “Ondan önce yaşanan olaylar bizi rahatsız etmiştir. Dönemin Başbakanı (Erbakan) ‘Kanlı mı kansız mı olacak’ demiştir. Hizbullah’ın terör eylemleri, Aczmendiler, laiklik karşıtı eylem ve uygulamalar vardı. TSK’ya yönelik ‘dinsiz’ diye yazılar yazılıyordu. Konu MGK’da ele alındı. 28 Şubat’ta oturduk konuştuk. 10.5 saat sürede 18 maddelik karar alındı. Cumhurbaşkanı tek tek maddeleri sordu ve hükümet de kabul etti. Bugün olsa bu kararların altına yine imzamı atarım” diye konuşmuştu.

‘Karadayı’nın ‘Balans ayarı yaptık’ sözü boş boğazlık’

Karadayı, dönemin Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bulunan Çevik Bir’in 28 Şubat için “Balans ayarı yaptık” sözü için “Her yerde olduğu gibi bizde de boşboğazlar var” yorumunda bulunmuştu. Dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak’ın 28 Şubat için “Postmodern darbe” açıklaması içinse, “Aptalca bir açıklama” değerlendirmesi yapmıştı.

Kategoriler

Güncel Gündem