Eylisli’ye yapılan linçe son verin çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yaptığı açıklamayla Azerbaycan hükümetine, yazar Ekrem Eylisli’ye karşı sürdürülen düşmanca ve aşağılayıcı kampanyayı derhal sonlandırılması için çağrıdabulundu. HRW, açıklamasında Azerbaycan’ın üye olduğu yabancı ve uluslararası örgütleri bu linç kampanyasına karşı ses çıkarmaya davet etti.

Açıklamada, Azerbaycan hükümetine Eylisli’yi tehdit edenleri soruşturma konusunda baskı yapılması ve ifade özgürlüğüne sahip çıkılması gerektiği belirtildi.

Avrupa ve Orta Asya HRW sorumlusu Hugh Williamson, “Azerbaycanlı yetkililerin Ekrem Eylisli’yi koruma yükümlülüğü var. Ancak bunun yerine Eylisli’yi sindirmeye yönelik tehditkar çabayı destekliyorlar. Eylisli’yi ahlaksız lekelemeler ve düşmanca konuşmalarla bir linç kampanyasına kurban ediyorlar” dedi.

Uluslarası PEN: Yazarın güvenliğinden endişe ediliyor

Uluslararası PEN Yazarlar Birliği ise Ekrem Eylisli'nin güvenliğiyle ilgili endişe duyduklarını açıkladı. Kurum, Azerbaycanlı yetkililerin Ekrem Eylisli ve ailesinin güvenliğini garanti altına alması ve Azerbaycanlı usta yazarın kimler tarafından tehdit edildiğinin derhal aydınlatılması gerektiğini bildirdi.

‘Halk Yazarı’ unvanlı Eylisli’ye karşı yürütülen linç kampanyası Rusya’da bir dergide yayımlanan ‘Taştan Rüyalar’ adlı öyküsünün ardından başladı. Eylisli, bu öykü nedeniyle kendi halkına ihanet etmekle suçlanıyor. Evinin önünde eserleri yakılan, ailesi tehdit edilen yazardan ülkeyi terk etmesi isteniyor. 

Geçen hafta Agos’un görüştüğü Eylisli, bu öyküyü birlikte yaşamaya bir adım olarak yazdığını şöyle anlatmıştı. Eylisli; “Taştan Rüyalar’da Ermenilerle Azerilerin birlikte yaşamasının mümkün olduğunu söyledim. Henüz her şey kaybedilmiş değil. ‘Gelin bu yolda hem biz Azeriler hem siz Ermeniler adımlar atalım’ dedim. Eserin başlıca amacı budur” sözleriyle amacını ifade etmişti.

İlgili haberler;

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

linç