‘Oruç, ruhu yeniden biçimlendirme dönemidir’

Radyo Agos’u bu hafta Karin Karakaşlı ve Pakrat Estukyan sundu, programın konuğu ise Sahak Episkopos Maşalyan’dı. Ermeni toplumu Surp Zadig (Paskalya) öncesi Medz Bahk (Büyük Oruç) dönemine girdi. Yedi hafta boyunca dualar ve perhizle idrak edilecek olan bu günlerin anlam ve önemini Sahak Episkopos Maşalyan anlattı. Ermenistan’daki seçim sürecini izlemek için Yerevan’a giden Rober Koptaş, canlı yayına bağlanarak seçim atmosferini aktardı.

Her cumartesi Açık Radyo’da 09.00 ve 10.30 saatleri arasında yayımlanan Radyo Agos’u kaçıranlar, programı buradan dinleyebilir.

Programda konuşulan haberler:

Agos artık THY ve Atatürk Havalimanı’nda
Türk Hava Yolları’nın, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yolcularına ücretsiz gazete sunduğu stantta, bu haftadan itibaren Agos da bulunacak.

Yargının sorunu zihniyet değil denetim eksikliği
Hukukçu Prof. Osman Doğru, Türkiye’de yargı reformunun önündeki engelleri anlattı: “Zihniyet değişikliğine inanmıyorum. Zihniyet değişikliğini tedbir alarak yaparsınız. İşkenceye dair alınan önlemler var. Demek ki tedbir alınca olabiliyor.”

Medz Bahk, ruhu arındırma ve gelenekleri yaşatma zamanı
Ermeni dünyası Surp Zadig öncesi Medz Bahk (Büyük Oruç) dönemine girdi. Yedi hafta boyunca dualar ve perhizle idrak edilecek olan bu günlerin anlam ve önemini Sahak Episkopos Maşalyan’a danıştık. Eski günlerin mirasını sürdürmeye gayret eden Derik, Sason, Sivas, Malatya ve Tunceli Ermenileri ile de eskilerin Zadig kutlamalarını konuştuk.

Vakıflı ‘Kültür Mirası’na aday
Hatay’ın çokkültürlü unsurlarından biri olan köyün sesine kulak veren ve köylülerin dilekçelerini cevapsız bırakmayan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’in girişimleriyle Vakıflıköy, Kültürel Miras sıfatıyla tescilleniyor.

Bakü’de kirli oyun
Azerbaycanlı yazar Ekrem Eylisli üzerinde Bakü yönetiminin yarattığı baskı ve kıskaç tüm dünyanın gözleri önünde sürüyor. Uluslararası kamuoyunda Eylisli’ye yaşatılanlarla ilgili ciddi bir tepki henüz söz konusu değil. Ünlü yazar da kendisine yönelik ilginin azlığından yakınıyor. Azerbaycanlı 200 aydın Eylisli için bir imza kampanyası başlatırken, İstanbul’da toplanan bir grup aydın da Ankara yönetimini uyardı.

Armaş Manastırı’nın 400 yıllık hikâyesi
Bir zamanlar Ruhban Okulu, kütüphanesi, matbaası, fırını ve çiftliğiyle görenleri kendisine hayran bırakan Armaş Manastırı'nın 1611'de başlayan hikâyesi Batı Anadolu'nun tarihine ışık tutuyor. Yeraz Der Garabedyan kitapkirk için yazdı.

Bu haftanın şarkıları:

Lena Şemamyan, ‘Şam’
Suriyeli Ermeni şarkıcı Lena Şemamyan’ın, doğup büyüdüğü şehir olan Şam’a duyduğu derin sevgiyi dile getirdiği, Hıristiyan ve Müslüman kültürlerinin şehirdeki yan yanalığına, bir aradalığına da vurgu yapan bir şarkı. Şemamyan’ın ikinci albümü olan ‘Şamat’tan (2007)...

Reşid Behbutov , ‘Nazende Sevgilim’
Azerbaycan’ın dünyaca ünlü tenoru Behbutov, hem Azerbaycan halkı, hem de diğer Sovyet cumhuriyetlerinin halkları tarafından baştacı edilmiş bir sanatçı. ‘Nazende Sevgilim’ şarkısının sözleri İslam Seferli’ye; bestesi ise, Türkiye’de genellikle ‘Arif Babayev’ olarak anılan Andrey Hovhannesoviç Babayev’e ait. 

Ardaş Madatyan, ‘Arevakal’ duası
Ermeni Kilise Müziği’ndeki makamsal geleneğin İstanbul’daki en önemli taşıyıcılarından biri olan, iki hafta önce kaybettiğimiz Samatyalı muganni Ardaş Madatyan’ın sesinden, bir Arevakal duası. 

Neşet Ertaş, ‘Pancar Pezik Değil mi’
Sivas’ta, oruç döneminde, geleneksel olarak, içinde pancar (pezük) turşusu ve yağsız-yumurtasız erişte olan bir çorba pişirilirmiş. Pancar pezik değil mi / Ciğer ezik değil mi / Ben sevdim eller aldı / Bana yazık değil mi. Sivas-Hafik’e bağlı Yarhisar köyünde derlenmiş, çok bilinen bir oyun havası - Neşet Ertaş’ın sazı ve dilinden...

Bambir, ‘Ampokhavar Ayrer’ (Demagogic Statesmen)
1978’de Gümrü’de kurulan Ermenistanlı folk-rock grubu Bambir’in ‘J & G’ adlı albümünden (2003) bir şarkı. Sözler ve müzik, grubun kurucusu Gagik (Jag) Barseğyan’a ait. 

Yannis Parios, ‘Eri eri’
Yaklaşık kırk yıldır, Yunanistan’da popüler müziğin zirvesinde yer alan, 40’tan fazla albüm yapmış Yannis Parios, daha çok aşk şarkılarıyla tanınan bir müzisyen. ‘Ta Nisiotika’ (Ada Müzikleri; 1982) adlı albümünden, Kiklad Adaları’na özgü, geleneksel bir dans şarkısı.

Kategoriler

Genel