Şişli yine bayrak ve posterlerle donandı!

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı yaklaşırken, Şişli Belediyesi, ilçenin en geniş caddesi olan Halaskargazi Caddesi’ni yine bayraklarla ve Atatürk posterleriyle donattı. Caddedeki her binanın bayrak ve posterlerle donatıldığı bu kutlama şekli geçtiğimiz yıl totaliter ülkelere benzetilmiş, belediye başkanı Sarıgül, “kararın aceleye geldiği” özeleştirisini yapmıştı.

BERGE ARABIAN'ın fotoğrafları için tıklayın

Agos.com.tr - Şişli Belediyesi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 19 Mayıs kutlamaları kapsamında Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan binaların üzerine dev Atatürk posterleri ve Türkiye bayrakları astı. Uygulama geçen yıl, totaliter ülkelerin başkentlerine benzeyen bir görüntü ortaya çıktığı eleştirisi almıştı. Örneğin Taraf gazetesi Şişli Belediyesi’nin bu çalışmasını “Sarıgül’ün Pyongyang’ı” başlığıyla birinci sayfaya taşımıştı. Sarıgül ise haberin ertesinde gazeteye yaptığı açıklamada, “Resmi ve dayatmacı bir görüntü oluşmasını istemeyiz. Önümüzdeki yıllarda böyle bir şey olmayacak. Bir özeleştiri yaparsak; bu bizim için de aceleye gelmiş bir karar” demişti.

Sarıgül’ün bu açıklamasına karşın, aynı görüntü bu yıl da tekrarlandı. Sarıgül, geçen yıl, Taraf gazetesinin “Osmanbey Caddesi’ndeki bütün binaları bayrak ve posterlerle donatmanız bize Kuzey Kore başkentini hatırlattı” şeklindeki eleştirisini, şu şekilde yanıtlamıştı:

“Eleştirilerinize katılıyorum. Bir özeleştiri yaparsak; bu bizim için de aceleye gelmiş bir karar. Sizin açınızdan baktığımız zaman doğru yönleri olduğu kanısına vardık. Katılıyorum. Ben de böyle resmi, dayatmacı, zorlayıcı bayramlara karşıyım. Bayramları halkın yapması lazım. Öyle bir şey oluyor ki bazen inançlar ön plana çıkıyor, bazen Atatürk ön plana çıkıyor, bazen bayrak ön plana çıkıyor. Bayrağımız tehlikede mi, ulusal önderimiz tehlikede mi? Burada şöyle bir durum var; 19 Mayıs törenleriyle ilgili iktidar acele bir karar aldı.

Bu kararı diğer siyasi parti liderleriyle de konuşup karar vermesi lazımdı. Haklı olmak ayrı haklı kalmak ayrı. Başbakan bütün siyasi parti liderlerini çağırarak, sivil toplum örgütlerini çağırarak diyebilirdi ki, bu bayramları halk kendisi kutlasın, biz tankların sokaklarda gezdiği dayatmacı bir bayram kutlamayacağız. Ama iktidar birden bire biz bunu yasaklıyoruz dedi. Böyle olunca da ilk defa halk kendi kendisine bu bayramı kutlayacak. Bunu biraz halkın dikkatini çekmek için yaptık. Önümüzdeki senelerde böyle bir şey yapmaya gerek yok. Atatürk ve arkadaşları 16 Mayıs’ta Şişli’den çıkarak milli mücadele başlatmaya gittiler.” (ACB/EE)

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

19 Mayıs