İnternet sansürünü TOR delecek

İnternet yasasındaki yeni düzenlemelerle ağırlığı daha da fazla hissedilecek olan internet sansürünü delecek ve internette gerçek kimlik gizliliğini sağlayacak bir proje var: TOR. Korsan Parti’den Yasin Özel, TOR’un özelliklerini ve nasıl kullanılabileceğini anlattı.

YASİN ÖZEL
iletisim@yasinozel.com

İnternet üzerinden yapılan yayınları düzenleyen 5651 sayılı yasaya yeni gelen düzenlemelerle zaten hâlihazırda var olan internet sansürü bir kademe daha artmış oldu. Peki, gerçek bir internet sansürü mümkün mü? Hayır, değil. Çünkü internet yapısı itibarıyla özgür olarak tasarlanmış bir platform. İnternette, ana akım medyanın tam tersine her birey bir yayıncı olabiliyor. İsteyen kişi sadece 15 dakikalık bir uğraş sonucunda, kendi sitesini kurarak yayın yapabiliyor. Sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte internet yayıncılığı daha az teknik gereksinimle yapılabilecek hale geldi.

IP gizleniyor 

Peki, devlet elindeki telekom şebekesinin verdiği güç ile bizi engellemeye kalkarsa ne olacak? Bu ihtimale karşı, internet

 “TOR’un kurulumu da oldukça basit. Program, kendi internet tarayıcısı ile birlikte geliyor. Hiçbir teknik bilgi gerektirmeden kurulabiliyor.”

aktivistleri, sansürü delecek ve gerçek bireysel gizliliği sağlayacak bir proje geliştirdi. Projenin adı 'The Onion Router' ya da kısaltılmış hali ile TOR. TOR’u kısaca anlatmak gerekirse, TOR, sizin internet trafiğinizi şifreliyor ve birden çok bilgisayar üzerinden hedefe ulaştırıyor. Böylece hedefin, sizin internet kimliğiniz olan IP adresinizi bulması teorik olarak zorlaşırken, pratik olarak imkânsızlaşıyor.

Tüm bunların yanı sıra, peki devlet sadece bilgi kaynağına ulaşımı engellemek yerine, ulaşmaya çalıştığınız bilgi kaynağına başvurarak bilgiyi kaldırırsa ne olacak? Zaten telekom altyapısını elinde bulunduran devlet Facebook, Google, YouTube gibi birçok ticari firma ile anlaşmalar yapmış durumda. Yani sadece bilgiye erişimi engellemek yerine bu kurumlara başvurarak, bilgiyi tamamen kaldırabiliyor. TOR geliştiricilerinin bu tehdide karşı da bir çözümleri var. 'Gizlenmiş Hizmet' adı verilen bu çözüm, insanların sadece TOR ile ulaşılabilen ve gerçek IP adresleri bilinemeyen web siteleri kurmasını sağlıyor. İnternetteki normal web sitelerinin tersine, gerçek IP adresleri bilinemeyen bu web sitelerinin kim tarafından kurulduğu ve hangi lokasyonda çalıştırıldığı bilinemediğinden dolayı, devlet bu sitelere herhangi bir yaptırım uygulayamıyor, erişimi engelleyemiyor. TOR, teknik altyapısı gereği, ne 'Gizlenmiş Hizmet' üzerinde çalışan sitelerin bilgilerini, ne de o sitelere bağlanan kullanıcıların bilgilerini açığa çıkarıyor. Bu sayede, devletin hiçbir şey yapamadığı bir haberleşme ağı kurulabiliyor.

‘Gizlenmiş hizmet’

TOR’un kurulumu da oldukça basit. Program, kendi internet tarayıcısı ile birlikte geliyor. Hiçbir teknik bilgi gerektirmeden kurulabiliyor. Programı indirmek için www.torproject.org adresine girdikten sonra, ana sayfadaki devasa 'DOWNLOAD Tor Browser Bundle' butonuna tıklamamız yeterli. Program standart bir oyun gibi 'ileri' butonlarına basılarak tamamlanabiliyor ve kurulum tamamlandıktan sonra masaüstüne bir kısayol olarak ekleniyor. Programı çalıştırdığımızda arkaplanda TOR'un çalıştırıldığı ufak bir gecikmeden sonra, TOR Browser isimli, açık kaynak kodlu Firefox'tan uyarlanmış bir tarayıcı karşımıza çıkacak. Artık ister webde, ister 'Gizlenmiş Hizmet'lerin bulunduğu Deep Web'de dolaşmaya hazırız.

Ancak tabii ki, TOR sihirli bir değnek değil ve bizim de bazı önlemler almamız gerek. Öncelikle, TOR üzerinden bağlandığınız bir sitede, kendi kimliğinizi açığa çıkartacak bir bilgi verirseniz, TOR sizin gizliliğinizi sağlayamaz. Yani eğer TOR ile Twitter hesabınıza giriş yapıp bir şeyler yazarsanız, kullandığınız Twitter hesabı yoluyla, o yazılanları sizin yazdığınız anlaşılacaktır. Bu uyarıyı dikkate aldıktan sonra, yapılması gereken diğer bir şey de TOR Browser'ın javascript özelliğini kapatmak olacaktır. Henüz yeni bulunmuş ve geliştiriciler tarafından güvenlik güncellemesi yapılmamış bir güvenlik açığı sayesinde, tarayıcınızda çalıştırılan ufak bir javascript kodu gerçek IP adresinizi açığa çıkartabilir. Bu tip yöntemlerin FBI tarafından kullanıldığı biliniyor. Sadece javascript'leri kapatmadığı için FBI tarafından bulunan insanlar var. Javascript'leri kapatmak için ise TOR Browser'ın sol üstünde bulunan 'S' işaretine tıklayarak 'Forbid Scripts Globally' seçeneğini seçmek yeterli. Bu sayede tehditleri minimum seviyeye indirmiş oluyorsunuz.

En önemli kriter

Tüm bunların dışında en önemli kriter, kullandığınız işletim sistemi. Eğer Windows kullanıyorsanız, zaten en baştan tehlike altındasınız demektir. Bir bilgisayar meraklısının yarım saatte hazırlayabileceği bir virüs sayesinde, hangi program kullanırsanız kullanın, bilgisayarınızda yaptığınız her şey izlenebilir, her dosya okunabilir, yeni dosyalar eklenerek bilgisayarda suç unsurları yaratılabilir. Daha da önemlisi Windows, lisansı dolayısıyla özgür bir yazılım değildir ve kaynak kodları görüntülenemez. Arka planda birçok istihbarat teşkilatı, her bir hareketinizi kaydediyor olabilir. Güvenliğiniz için GNU/Linux kullanmanızı tavsiye ederim.

Kategoriler

Güncel Gündem