‘Adalar cazibe merkezi haline gelecek’

Yerel seçimlerde yarışın en zorlu geçeceği yerlerden birisi de Adalar. Başta sağlık sorunu olmak üzere çözüm bekleyen pek çok sorunla boğuşan Adalar’da AK Parti, 1999-2009 arasında ilçede belediye başkanı olarak görev yapmış olan Coşkun Özden ile seçime giriyor. Adalar’ı kışın da yaşanılabilir bir yer yapmayı hedefleyen Özden, projelerini anlattı.

 

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

  • Uzun süre Adalar’da belediye başkanlığı yaptınız. Adalar’ın sorunlarını iyi biliyorsunuz. Seçilerseniz nereden başlayacaksınız?

Projeler konusunda ciddi çalışmalarımız var. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve bakanlıklar ile birlikte projeler hazırlıyoruz.  Öncelikli hassasiyetimiz doğanın ve çevrenin korunması. İlk olarak sağlık sorunundan başlayacağız. Sağlık sorunu bir proje değildir ama biz çözüm için böyle yaklaşıyoruz. Sağlık alanında çığır açacağız. Büyükada’da bir hastanemiz var. Bu hastanemiz tam teşekküllü hale gelecek. Hastalara anında müdahale edebilen, diyaliz ünitesi olan bir hastane olacak. Burada büyük ameliyatlar yapılamayacak olsa da müdahale edilebilecek.  Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile görüştük. Büyükada dışındaki adalarda aile hekimlikleri var ama saat beşten sonra hizmet veremiyor. Dört adada 24 saat hizmet verecek sağlık poliklinikleri açacağız. Bunlar yüksek maliyetli işler değil. Her adada süratli ambulanslarımız olacak. Sağlık hizmeti ile ilgili kesinlikle sıkıntı yaşanmayacak. Birincil projemiz bu.

  • Diğer sorunlarla ilgili ne tür projeleriniz var?

Benim elim güçlü. Eskisinden daha güçlü ve moralliyim. Bize destek verecek Büyükşehir Belediyesi ve Hükümet var. Başbakanımızın özel bir ilgisi var. İnsanlar, Adalar’da ölüme terkedilmediklerini hissettiklerinde yani sağlık sorunu çözüldüğünde gelip gitmeleri artacak. Hayat kolaylaşacak. Biz de sosyal projeler ile insanları Adalar’a çekmeyi planlıyoruz. İstanbul’da evden çıkıp pikniğe gitmek için en az bir saat yol gidiyorsunuz. Adalar öyle değil. Adalar’a ulaşımı kolaylaştıracağız. Her yerden ulaşım sağlayacağız. Her adaya bir marina projemiz var. Büyükada’ya orta ölçekli diğer adalarda ise daha küçük ölçekli marinalar yapacağız. Yatlar gelsin yanaşsın. Balık yesinler, eğlensinler. Adalar’da bu tür bir imkan şu anda yok. Ama çevreyi ve doğayı bozmadan yapacağız bunları.

  • Özellikle hafta sonları büyük bir yoğunluğun yarattığı sorunlar var. Bu konuda ne yapılabilir?

Bizim öngörünüm projelerimiz var. Özellikle Kınalı’nın taş ocakları çok kötü halde. Adanın yanlarını ve arkasını geliştirip ön tarafı rahatlatacağız. Ön tarafta ciddi bir yoğunluk var. Bu yoğunluk, orada yaşayanları rahatsız ediyor. Orayı rahatlatacağız. Güvenliği de sağlayacağız. Ada halkının denize girmesini sağlayacağız. Taş ocaklarındaki projemiz müthiş. Tenis kortları, futbol sahaları, seyir terasları, denize girme bantları yapılacak. Bölgeyi ağaçlandıracağız. Ulaşım araçları ile ulaşımı sağlayacağız. Motorlarla ilgili sıkıntılar var. Bunların hepsini zapturapt altına alacağız denetleyeceğiz. Sporla ilgili projelerimiz var. Özellikle yazın adada sportif faaliyetler yapan, Kınalıada, Taksimspor, Şişli spor kulüplerimiz var. Bu kulüplere gerekli imkanları sağlayacağız. Büyükada’da bir nikah salonu var ama adalı çocuklar evlenmek için İstanbul’a gidiyor. Dışardan insanların gelebileceği güzel bir nikâh salonu yapacağız. Adalar’da sadece yazın değil, kışın da bir hayat var.

  • Faytonlarla ilgili projeniz var mı?

Faytonları destekliyoruz. Onları rehabilite ederek geliştirerek, bayan sürücülerinin olmasını da sağlayarak daha rahat hizmet verecek bir sistem haline getireceğiz.

  • Belediyenin bütçesi yetecek mi bütün bunlara?

Adalar Belediyesi’nin çok büyük bir bütçesi yok. Bütün bunların hepsini planlayacağız. Ben belediyeyi bıraktığımda 12-13 trilyon borcu vardı. Şimdi 80 trilyondan bahsediliyor. Ada için yapılacak projeler için destek alacağız. Marinalar istihdam alanı yaratacak. Bütün bunlar Adalar Belediyesi’ni daha rahat bir bütçeye kavuşturur. Ama şu anda destek almadan yürüyebilecek durumda değil. Klasik belediyeciliğin dışında bir belediyecilik anlayışı gerekli.

  • Adalar’ın imara açılması konusunda endişeler var?

Adalar zaten SİT alanı. Belediyenin hâlâ binlik planları yok. Bunları yapmak zorundayız. Adalar’da 50-60 senelik binalar var. Planları yapınca neyin ne olduğunu göreceğiz. Ama yeşil alanları kesinlikle imara açmayacağız. Planların dışındaki bir milim alan bile imara açılmayacak.

Kategoriler

Güncel Gündem