"Bütüncül bir çocuk politikası üretilmeli’

Çocuk hakları alanında çalışma yapan Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman, çocuk istismarı ve çocuk ölümlerinin önüne geçmenin sadece ceza artırımı ile sağlanamayacağı görüşünde. Koman, çocuk istismarı ve çocuk ölümleri ile ilgili olarak AGOS’a konuştu.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr
 

Çocuk istismarı ve çocuk ölümleri bir süredir Türkiye’nin gündeminde. Türkiye’nin pek çok yerinden ölüm haberleri geliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, sorunun çözülmesi için idam cezasını önerdi. Bakanlar Kurulu ise sorunun çözümü için öncelikli olarak ceza arttırımını gündeme getirdi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, çocuklara karşı işlenen bazı suçların sürelerinin artırılmasına ilişkin bir düzenleme getirildiğini açıkladı. Yakın zamanda Meclis gündemine düzenlemenin gelmesi bekleniyor.

Çocuk hakları alanında çalışma yapan Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman sorunun önüne geçmenin sadece ceza artırımı ile sağlanamayacağı görüşünde. Koman, çocuk istismarı ve çocuk ölümleri ile ilgili olarak AGOS’a konuştu. 

Sorunun çözümü için bütüncül şekilde bir çocuk koruma sistemi kurulması gerektiğini belirten Koman, şunları söyledi; “Bütüncül çocuk politikası üretmedikçe,  istismarı; önleme, iyileştirme, hukuk boyutlarıyla birlikte ele almadıkça ceza artırımı yeterli olmayacaktır”

Hükümetin çocuk hakları konusunda yapacağı yasal çalışmalarla ilgili çocuk hakları üzerine çalışan sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınmadığı eleştirisinde bulunan Koman, etkili bir yasa için sivil toplumun ve uzmanların görüşlerinin alınmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Koman, taslakla ilgili etkili bir görüş alama mekanizmasının oluşturulması çağrısı yaptı.

‘Önleyici mekanizma gerekli’

Sadece olduktan sonra istismar edeni cezalandırmayla değil, istismarın gerçekleşmesini engelleyecek önleyici bazı mekanizmaların oluşturulmasının önemine dikkat çeken Koman, şunları dile getirdi; “Çocuklar için etkili ve kolay ulaşılabilir başvuru mekanizmalarının oluşturulması ve çocuklar bu şekilde güçlendirilmesi, ailelerin bu konuda bilgilendirilmeleri, çocuklarla çalışan uzmanların konuyla ilgili bilgi ve farkındalık düzeylerinin artırılması, yargı mensuplarının çocuk istismarı konusunda hak temelli bir algıya sahip olmalarının sağlanması, yargıya ulaşan bu tür vakalarda sorumluların cezasız kalmamasının sağlanması  ve tabii ki etkili bir çocuk koruma isteminin kurulması gibi pek çok etkili adımın bir an evvel atılması şart. Ve elbette tüm bunların ne kadar işe yaradığını anlamak ve geliştirmek için izleme yapacak etkili bir izleme mekanizmasının kurulması da gerekli”

Ailelere uyarılar

Koman ailelere de uyarılarda bulundu; “Aileler öncelikle çocuklarıyla yakın iletişim içinde olmalılar. Çocuklarını ürkütmeden bu konuda onları bilgilendirerek güçlendirebilirler. Çocuklar özellikle de yakın ve aile bireyleri tarafından istismara uğradıklarını belirttiklerinde onlara inanmalılar ve konunun üzerine gitmeliler. Görmezden gelmemeliler. Bu süreçte de çocuklarını psikolojik açıdan desteklemeliler. Ayrıca aileler sivil toplum örgütleriyle iletişim halinde olarak bu konuda etkili çözümlerin üretilmesi talebinin güçlenmesi için de çaba harcayabilirler.”

 

Kategoriler

Güncel Gündem