Musul’da kaçırılan Türkiye vatandaşı sayısı yükseliyor

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu baskınında 49 personelinin ve bazı aile fertlerinin kaçırıldığını açıkladı. Musul’un Geyara ilçesinde de 31 Türkiye vatandaşı rehin alındı. Dün kaçırılan 28 Tır şoföründen ise haber alınamıyor. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise, Irak yönetimini Musul’dan Erbil’e kaçan sığınmacılara destek vermemekle suçladı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Musul'da kontrolü ele geçirmesi üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil ve Duhok kentlerine sığınan aileler için hazırlanan kampların yapım çalışmaları sürüyor. (AA)

Dışişleri Bakanlığı, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu yerleşkesine gerçekleştirdiği baskında Başkonsolos dahil 49 personelinin ve bazı aile fertlerinin kaçırıldığını açıkladı.

“49 kişinin Türkiye’ye dönebilmesi için imkanların seferber edildiğini” belirten Dışişleri Bakanlığı, Irak hükümetinin yanı sıra Birleşmiş Milletler ve NATO’yla da temasta bulunulduğunu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun BM Genel Sekreteri ve ABD Dışişleri Bakanı’yla görüştüğünü aktardı.

IŞİD, batı yakası başta olmak üzere Musul’un önemli bir bölümünü ele geçirmiş durumda. Kentin Geyara ilçesindeki elektrik santralinde de 31 Türkiye vatandaşı akşam saatlerinde rehin alındı. Böylece IŞİD tarafından rehin alınan Türkiye vatandaşı sayısı 108’e yükseldi.

Dışişleri Bakanlığı, kaçırmalarla ilgili olarak “Başkonsolosluk personeli ve vatandaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında sessiz kalmayacağımızın, gereği neyse yapılacağının herkes tarafından bilinmesi gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

Davutoğlu: Vatandaşlarımıza halel gelirse karşılıksız kalmaz

New York'ta yola çıkmadan önce gazetelere açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise bölgede risk artınca 2-3 gün önce konsolosluk görevlilerine tahliye talimatı gönderdiklerini belirterek, ''Ama çatışmaların yoğunlaşması sebebiyle nihai tahliye kararını oradaki arkadaşlarımızın kararına bıraktık. Ancak çatışmalar sokak sokak sürüyordu. Bulundukları yerden çıkarmak daha büyük risk içeriyordu'' dedi.

Davutoğlu, konsolosluk görevlileri ve vatandaşların sağlıklarından ve güvenliklerinden belli ölçülerde haberdar olduklarını belirterek “bütün taraflar bilsinler ki vatandaşlarımıza her hangi bir şekilde halel geldiğinde karşılıksız kalması mümkün değildir” açıklamasını yaptı.

 

IKBY'de bazı uluslararası yardım kuruluşlarının katılımıyla Musul'u terk eden sığınmacıların durumunu konu alan bir toplantı Erbil'de gerçekleşti. (AA)

Barzani: Irak sığınmacılara yardım etmeli 

Öte yandan IŞİD’den kaçan yaklaşık 500 bin Musullunun sığındığı Irak Bölgesel Kürt Yönetimi kontrolündeki  Erbil ve Duhok kentlerinde kampların yapım çalışmaları sürüyor.  İlk etapta bu bölgede 400 çadır kurulacak

IKBY Başbakanlığı resmi internet sayfasından yapılan yazılı açıklamada, Mesud Barzani’nin sığınmacılar konusunda Irak merkezi hükümetinin gerekli yardımı yapmadığı ifadeleri yer alıyor. Açıklamada 'Irak hükümeti sanki sığınmacılar başka bir ülkede yaşıyormuş gibi davranıyor. Hükümet, ülkesinin sınırları içerisindeki sığınmacılara gerekli yardımı yapmıyor. BM ve uluslararası örgütlerin sığınmacılara daha fazla yardım etmesi için Irak hükümetini uyarması gerekiyor ” dendi.

IKBY'deki yetkililerin verdiği bilgilere göre, Kürt bölgesinde 220 bin Suriyeli, 280 bini de Musullu sığınmacı olmak üzere 500 bin sığınmacı buluyor. (GK)

Kategoriler

Güncel Gündem