"İşlenmiş mücevhere konan vergi kuyumculuk sektörünü güçlendirecek"

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasada, işlenmiş mücevher ithalatına yüzde 38 oranında vergi kondu. Agos'a konuşan Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, kararın kuyumculuk sektörü açısından adaleti sağladığını belirtti.

Dün akşam TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasayly, işlenmiş mücevhere yüzde 20 özel tüketim vergisi, yüzde 18 oranında KDV uygulanması kararlaştırıldı. 

Önergenin kabul edilmesinde, Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler’in komisyona oylam öncesi verdiği bilgilerin rol oynadığı belirtiliyor.

Norayr İşler, komisyon görüşmelerinde mevcut durumun mücevher ithal edenler ve yerli kuyumcular arasındaki adaletsizliğe neden olduğunu, şu anda 250 bin kişiye istihdam sağlayan kuyumculuk sektörünün adaletsizlik giderildiği takdirde 100 bin ek istihdam sağlayabileceğini belirtmişti.

'Atölyeler güçlenecek'

Agos’a konuşan İşler, kararın kısa vadede atölyeleri güçlendireceğini belirtti. İşler’in açıklaması şöyle:

“Uzun zamandır uğraşıyorduk zaten. Dün akşam itibariyle oy birliği ile torba yasaya girdi. Dün Ankara’ya gittik. Plan ve Bütçe Komisyonunda durumu anlattık. İnsanlar farkına vardılar ve oy birliği ile karar verdiler. Yurtdışından gelen mücevherde vergi yoktu. Bu yüzden atölyeci, toptancı, imalat yapan yok oluyordu, 5 bin yıllık sektör yok oluyordu. Artık yurtdışından gelen mücevhere de vergi kondu ve eşitlik sağlandı. Vergilendirme sistemi ile atölyelerde üretim yapanlar çok büyük kazanç sağlayacak. Adalet yerini buldu diyebiliriz. Kısa vadede atölyelerin çok ciddi biçimde kuvvetleneceğini bekliyoruz.”

Ne olacak?

Külçe altın ve kıymetli taşları Borsa İstanbul üzerinden Türkiye’ye getirenler yeni sistemde de ÖTV ve KDV ödemeyecek. Borsadan alınan ürünün ihraç edilmesinde de vergi olmayacak. Ama vergisizx ürünü borsadan alınan vergisiz ürünü işledikten sonra yurtiçinde nihai üreticiye satış aşamasında yüzde 20 ÖTV ve yüzde 18 KDV ödenecek. (FGD/GK)

Kategoriler

Güncel Türkiye