Perşembe Konuşmaları'nda konu 1915 ve nüfus politikaları

1915’in öncesinin ve sonrasının tartışıldığı, Tarih Vakfı’nın düzenlediği ‘Perşembe Konuşmaları’na bu hafta akademisyen Fuat Dündar konuk olacak. Dündar’ın “Sayımlar, Savaşlar ve Ermeni Nüfus Meselesi (1828-1923)” başlıklı konuşması 13 Kasım Perşembe günü Tarih Vakfı’nın Eminönü binasında takip edilebilir.

Tarih Vakfı, ‘Perşembe Konuşmaları’nda ‘1915’ten 2015’e tehcir – taktil – soykırım’ başlığıyla 1915’e götüren süreci ve sonrasını tartışmaya açmaya devam ediyor.

Fatma Müge Göçek’le başlayan, Fikret Adanır ve Nazan Maksudyan’la devam eden Perşembe konuşmaları, Fuat Dündar’ın “Sayımlar, Savaşlar ve Ermeni Nüfus Meselesi (1828-1923)” başlıklı konuşmasıyla sürüyor. 

Çalışmalarını ağırlıklı olarak nüfus ve millet/milliyetçilik ilişkisi üzerine sürdüren Fuat Dündar, 19. yüzyılın son çeyreğinden itibaren modern devletler için öncelikli bir konu haline gelen nüfus mühendisliği sürecine Osmanlı Devleti üzerinden bakacak; sunumunda Ermeni nüfus meselesinin ilk gündeme gelişinden “nüfusun imhası” projelerine uzanan süreçte hangi parametrelerin rol oynadığına odaklanacak.

Geç Osmanlı dönemi demografisi ve bu yöndeki mühendislik literatürüne katkılarıyla öne çıkan Fuat Dündar, II. Abdülhamit dönemi nüfus sayımlarının süreçteki rolü, 1881, 1893 ve 1906 nüfus sayımlarının demografik değişimle birlikte siyasi iklim hakkında da fikir verip veremeyeceği gibi sorulara cevap arayacak.

Tarih: 13 Kasım 2014 Perşembe
Saat: 18:30
Yer: Tarih Vakfı, Eminönü

Kategoriler

Güncel Azınlıklar