Papa Francis Türkiye'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'u Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. Erdoğan,

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Francis ile görüşmesi ardından yaptığı açıklamada, 'Yaptığımız görüşmede farklı düşündüğümüz konu, hemen hemen hiç yok. Dünyadaki bu olaylara bakışta aynı şeyleri paylaşıyoruz. Terörle mücadeleki bakışımız aynı, dünyada özellikle şiddete yönelik bakışımız aynı, paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı' dedi. 

Papa Francis, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti. Papa Franciscus'un, Anıtkabir'den çıkıp Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelirken kullandığı güzergah tamamen trafiğe kapatıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın protokol girişinin önündeki caddede karşılanan Papa Francis'i taşıyan makam aracı, Türkiye ve Vatikan bayrağı taşıyan atlı tören birliği eşliğinde saraya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis'i aracından inişinde elini sıkarak karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francis, alandaki platformda yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde Papalık Marşı ve İstiklal Marşı çalındı.

Papa Francis, Türkçe 'Merhaba asker' diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Francis, sarayın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan ve Papa Francis, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.

Resmi karşılamada yeni düzen

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olan Papa Francis için yapılan törende değişiklikler de gözlendi. Daha önce atlı birliklerin taşıdığı tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar, bu kez tören kıtasının karşısında yer aldı. Papa'nın makam aracına eşlik eden atlı birlikler, sadece Türkiye ve Vatikan bayrakları taşıdı.

Basından yoğun ilgi

Papa Francis'in ziyareti nedeniyle çok sayıda Türk ve yabancı basın mensubu, erken saatlerde saraya geldi. Tören alanında kendilerine ayrılan bölümde yerlerini alan gazeteciler, daha sonra basın toplantısı salonuna alındı.

Francis, Erdoğan ziyaretinden önce Anıtkabir'i ziyaret ederek Anıtkabir özel defterini imzaladı.

Papa Francis, Anıtkabir özel defterine şunları yazdı:

'Dileğim odur ki iki kıta arasındaki doğal bir köprü olan Türkiye, sadece yolların kesişme noktası değil aynı zamanda tüm kültür, etnisite ve dinlere mensup kadın ve erkekler için diyalog ve birlikte yaşadıkları bir nokta olur.'

Kategoriler

Güncel Gündem