Maraş Katliamı anması yasaklandı

Maraş Valiliği, Maraş katliamının 36’ncı yıldönümü nedeniyle düzenlenecek her türlü basın açıklaması, yürüyüş ve eylemlerin yasaklandığını duyurdu.

 Valilikten yapılan açıklamaya göre yasağın gerekçesi şöyle: 

“Bu yıl yapılmak istenen toplantı ve yürüyüşü tertip edenlerin de iyi niyetini aşıp, kontrolden çıkarak suça evrilebileceği, bu tür olayların ilimizde bir daha yaşanmaması ve hiç kimsenin arzu etmeyeceği durumların meydana gelmemesi için söz konusu toplantı ve gösterinin yasaklanması valiliğimizce uygun görülmüştür.”

ABF: AKP, ciddiyetten uzak, samimiyetsiz

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş AKP iktidarının mitinge izin vermeyerek “geçmiş acılarla yüzleşme konusunda samimiyetsiz olduğunu” gösterdiğini söyledi.

“Bu yasaklama kararı ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Dersim konusundaki çıkışının ciddiyetten uzak bir çıkış olduğunu geçmiş toplumsal acılar üzerinden ucuz bir siyaset yaptığını da göstermektedir.

“ABF olarak kararımızın arkasındayız. 21 Aralık'ta yeni katliamlar olmasın diye Maraş'ta olacağız, katliamı unutturmayacağız."

‘Bu yıl da anacağız”

Pir Sultan Abdal CANLAR Derneği de yasak kararına tepki gösterdi ve kitlesel anmaların her yıl yapıldığını hatırlatarak bu yıl da anmayı gerçekleştireceklerini belirtti.

“19 Aralık 1978'de Maraş'ta ülkücüsü, İslamcısı; yani kısacası dönemin IŞİD'lileri, Alevi mahallelerini basarak kadın çoluk çocuk demeden yüzlerce Alevi’yi vahşice katletmişti ve bu katliam tam yedi gün yedi gece sürmüştü...

“Aleviler her sene 19-25 Aralık tarihleri arasında Maraş'ta katliam bölgelerinde kitlesel anma yaparlar!”

İHD: Barışın yolu yüzleşmekten geçer

İnsan Hakları Derneği de hükümete seslenerek barış ve çözüm sürecinin yolunun yüzleşmekten geçtiğini vurguladı.

“Türk Irkı sağolsun”

Maraş'ın kent merkezinde kimliği belirsiz kişiler tarafında geçen gün asılan afişlerde, katliamın gerçekleştirildiği mahallelerin başında gelen Yörük Selim Mahallesi'ne yürüyüş çağrısı yapılmış , hazırlanan broşürlerde '19 Aralık'ın yıldönümünü Yörük Selim Mahallesi'ne yürüyerek kutluyoruz'  ve "Türk ırkı sağolsun" ifadeleri kullanılmıştı.

Akkaya: Sorumluların kimisi Bakan kimisi Miletvekili oldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya Maraş olaylarının 36. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Sorumlulardan kimisi bakan oldu, kimisi milletvekili. Olamayanlar 'kahraman' ilan edildi. Başka katliamlarda adı duyuldu. Toplumsal fay hatları kırıldı, daha büyük darbelere, 12 Eylül'e kapı aralandı" ifadelerini kullandı.

19-26 Aralık 1978'de Maraş'ta yaşanan Alevilere yönelik katliamda resmi rakamlara göre 111 kişi öldü, Yüzlerce kişi yaralandı. 210 ev, 70 işyeri tahrip edildi. 804 kişi hakkında dava açıldı; sanıklardan 29 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapisle cezalandırıldı.