Amedspor Başkanı Yıldırım: “İlk kez insan hayatına kastedildi”

5 Mart’ta Bursa’da oynanan Bursaspor-Amedspor maçı öncesi Amedspor oyuncularının kaldığı otelin önünde saldırılar yaşandı. Bursaspor taraftarı, otel binası önünde havai fişekler patlatmayı ve ırkçı sloganlar atmayı gece geç saatlere kadar sürdürdü. Ertesi gün oynanan maçta da Amedspor futbolcuları saldırıya uğradı. Bursaspor tribünlerinde JİTEM posterleri açıldı, sahaya kurşun ve bıçak atıldı. Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım gelişmeleri değerlendirdi.

Bursapor tribünlerinde 90’lı yıllarda özellikle Güneydoğu’da Kürtlerin kaçırılmasıyla sembolleşen ‘Beyaz Toros’lar ve yine JİTEM’de çalışan ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın posterleri açıldı. Amedspor’lu futbolcuların uğradığı sözlü ve fiziksel saldırılar sosyal medyada ve kamuoyundan büyük tepki topladı.

'Geçmişte hiçbir maçta insan hayatına kastedilmedi'

Amedspor-Bursaspor arasındaki gerilim yeni başlamıyor. İki şehir arasındaki bu futbol gerilimin geçmişi 2009’a dayanıyor. Agos’a konuşan Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım, yaşananların kronolojisini şöyle anlatıyor: “2009’da Diyarbakırspor Bursa’ya gittiğinde, orada onlara yapılmış saldırı neticesinde Diyarbakır’da da olaylar yaşandı ve bundan kaynaklı futbolda bu iki şehir arasında gerilim başladı. İlk Bursa’da başlıyor. Bursa’da oynanan maçta kucağında çocuğu olan taraftarımızın kafasının taşla kırılmasıyla başlayan bir gerilim var. Ardından Diyarbakır’da oynanan maç yarıda kaldı. Diyarbakırspor ondan sonra kümeye düşmüş ve iki takım bir daha karşılaşmamış. 2016 yılında Bursaspor’la maç oynanmış. O maç da gergin geçmişti ama bu kadar insanın hayatına kastedecek düzeyde saldırılar yaşanmamıştı. Geçtiğimiz Eylül ayında da Diyarbakır’da Bursaspor’la maç vardı, yine gergin bir maç oldu ama bu apayrı bir şey. İnsanların hayatlarına kastedilmiş bir maç. Gerginlikle, başka maçlarla kıyaslanacak bir şey değil.”

‘Yetkililer hiçbir önlem almadı’

Yaşanan sözlü ve fiziksel saldırılar sonucunda maçın iptal edilmemesi de gündem oldu. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na yönelik sorduğu soruda, “Sahaya kurşun, bıçak atıldığı görüldüğünden hakemler maçın ertelenmesi için sahaya füze atılmasını mı beklediler?” dedi. Yıldırım, yaşanan şiddetin Amedspor futbolcuları üzerindeki etkiyi şöyle özetledi: “Yetkililer hiçbir şekilde gerekli önlemleri almadı. Ya da alamadı, bilmiyoruz. İlk defa karşılaştığımız bir durum. Başka şehirlere de gidiyoruz, orada da bize ırkçı saldırılar oluyor ama gerekli önlemler alınmış oluyor. Burada alınan önlemler çok zayıftı, yetersizdi. Çok fazla ihmal vardı. Saat 22.30’da otele başlayan saldırılar sabah 4.45’e kadar sürdü. Gündüz 12.00’de otelden çıktık, stadyuma gidene kadar otobüsü taşladılar. Stadyuma girer girmez zaten Bursasporlu sporcular saldırdı ve akabinde havai fişekler, patlayıcılar, mermi, kurşun, aklınıza ne gelirse tribünlerden sahaya atıldı. Normal günde yanınızda taşıması suç unsuru olacak her şey o gün sahada başımıza yağdırıldı. Tribünlerden atılan ırkçı sloganlar, pankartlar zaten basına da yansıdı ve Türkiye kamuoyu biliyor bunları.”

‘UEFA ve FİFA’ya da başvuracağız’

Yaşanan ırkçı saldırılar karşısında #AmedsporYalnızDeğildir etiketiyle sosyal medyada destek paylaşımları yapıldı. 14 baro, yaptığı açıklamada yetkililerin her türlü ırkçı ve ayrımcı yaklaşım ile nefret söylemine karşı önleyici tedbir almasını talep etti. Antifaşist yaklaşımıyla bilinen Almanya futbol takımı FC St. Pauli, Twitter hesabından bir destek paylaşımında bulundu ve “Türkiye’den üzücü görüntüler. Dayanışma içinde selamlar Amedspor” ifadelerini kullandı. Kulüp başkanı Selahattin Yıldırım, yaşananlarla ilgili UEFA ve FİFA’ya başvuracaklarını belirtti: “Maç biter bitmez yaralanan sporcularımız ve yöneticilerimizle darp raporu alıp Bursa Emniyeti’ne suç duyurusunda bulunduk. Şu anda dosyalarımızı hazırlıyoruz, sadece TFF’ye değil, UEFA ve FİFA’ya da başvuracağız.”

Bursaspor-Amedspor maçı öncesi ve maç esnasında yaşananlara dair sert açıklamalar ile gündeme gelen ve Bursaspor’u ‘selamladığını’ söyleyen MHP lideri Devlet Bahçeli, “Bize göre Amed diye bir yer yoktur, Amedspor diye bir kulüpten de bahsedilemeyecektir” dedi. Yıldırım, siyasilerin açıklamalarının kendilerini bağlayacağını söyledi: “Biz bir spor kulübüyüz, siyasi parti değiliz. Siyasilerin verdiği konuşmalar da kendilerini bağlar. Biz Amedspor kulübüyüz. İçişleri Bakanlığı Dernekler Kanunu’na uygun bir şekilde kurulmuş, tüzüğü onaylanmış bir dernektir. Türkiye Futbol Federasyonu tarafından da tescillenmiş bir kulüptür. Bu tür açıklamalar kendilerini bağlar. Biz siyasi grup değiliz.”

‘Faillere en ağır cezalar verilmeli’

Yıldırım’ın çağrısı ve talepleri şu şekilde: “Spor dostluk, barış, kardeşlik ruhuyla insanları birleştiren en temel argümanlardan biridir. Spor bununla yapılmalı, hiçbir şekilde siyasete, ırkçılığa bulaştırılmamalıdır. Özellikle spor kamuoyunu bu çerçevede hareket etmeye davet ediyorum. Türkiye Futbol Federasyonu’ndan da talebimiz hükmen 3-0 galip gösterilmemiz ve o gün stattaki şiddet faillerine en ağır cezaların verilmesi.”



Yazar Hakkında