KİTAP / ԳԻՐՔ Mart 2015

Merhaba,

Bu sayımıza ‘Ermeni Halkının Tarihi’ ile başlıyoruz. Gerard Dedeyan tarafından derlenen ve ilk kez 1982’de yayımlanan kitap, her biri kendi alanının ve döneminin uzmanı olan yazarların ve tarihçilerin makalelerinden oluşuyor. Rafi Atam yazdı.

‘Gülizar’ın Kara Düğünü’, 19. yüzyıl sonralarında Muş’ta bir Kürt beyi tarafından kaçırılan, hem fiziksel hem de manevi şiddete maruz kalan Ermeni kızının hikâyesini anlatıyor. Ne dönemin, ne de Ermenilerin bu bağlamda yaşanan yegane hikâyesi olmamakla beraber, Gülizar’ı emsalsiz kılan, haysiyet zedelenmesinin şekil değiştirerek başka bir davaya dönüşmüş olması. Zira Ermenilerin adalet arayışı Gülizar davası üzerinden vücut buldu ve Gülizar  vakası adeta bir milli onur meselesine evrildi. Yeraz Der Garabedyan yazdı.

Sotiris Spatharis, Yunanlı bir gölge ustası, yani ‘Karagiozisçi’. Çocukken, toprak altında kalarak sakatlanmış işçi babasıyla birlikte dilencilik yapacak kadar yoksulmuş; Karagiozis’e vurulmuş ve bir daha da ondan vazgeçmemiş. İki dünya savaşını, büyük kıtlığı, mübadeleyi, cuntayı ve daha bir sürüsünü yaşamış; bunlar olurken Karagiozis perdesini her koşulda kurmuş; bazen aç bazen tok, gösterisini yapmış. Okuma-yazmayı sonradan öğrenmiş ve öğrendiği kadarıyla da Karagiozis oynatırken başından geçenleri ‘Hayali Sotiris Spatharis’in Anıları’nda biraraya getirmiş. Murat Cankara yazdı.

Türkiye’de deneme deyince akla ilk gelen yazarlardan Nurdan Gürbilek,  son kitabı ‘Sessizin Payı’nda gerek entelektüel birikimi ile gerekse edebiyatın ışığında irdelediği kavramlar ve kavramlar-arası kurduğu bağlarla okurunu şaşırtmaya devam ediyor. Bürkem Cevher yazdı.

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr



Yazar Hakkında

1967 İstanbul doğumlu. Agos yazı işleri müdürü ve kitap eki Kirk'in editörü; güncel politika, dini akımlar, tarihle ilgili güncel tartışmalar ve yeni çıkan kitaplar hakkında haberler yapıyor.