Türkiye PYD’yi bombaladı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kilis'te konuşlu obüslerle, Suriye'nin Azez ilçesi yakınlarında Minnig Havaalanı çevresindeki bölgelere cumartesi günü top atışı yaptı. Minnig Havaalanı birkaç gün önce PYD'nin denetimine geçmişti.

Davutoğlu: Angajman kuralları çerçevesinde

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Angajman kuralları çerçevesinde, Azez ve civarındaki tehdit oluşturan güçlere karşı mukabelede bulunulmuştur” dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin top atışını sona erdirmesi için şu koşulları öne sürdü:

“YPG derhal, Azez ve çevresinden uzaklaşacak. Azez'in yakınına dahi yaklaşmayacak. Koridoru tekrar kırma çabalarında bulunmayacak. Minnak Havaalanı'nı, Türkiye'ye veya muhalefete karşı kullanma hevesine kapılmayacak, o havaalanını derhal boşaltacak.”

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bombalama üzerine yaptığı açıklamada, PYD'nin Türkiye sınırına havan topu attığını savundu, angajman kurallarının geçerli olduğunu söyledi: "Angajman kuralları çerçevesinde ülkemize doğru bir atış yapıldığında buna caydırıcı bir şekilde misliyle karşılık verilir. Ülkemize havan mermisi gelmesi üzerine; Maranaz, Sicarnaz ve Minak Havaalanı ve Tel Rıfat ve Şafarikat bölgelerinde tespit edilen unsurlara karşı, fırtına bataryasıyla atış yapılmıştır. Bizim tarafımızda can kaybı yok, karşı tarafı da bilmiyoruz" dedi.

ABD: Top atışlarını durdurun

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) PYD denetimindeki Suriye'nin Azez ilçesi yakınlarında Minnig Havaalanı çevresini bombalaması üzerine açıklama yaptı.

Kirby, Türkiye'ye top atışlarını durdurma çağrısı yaptı, ve şunları ekledi:

“Kuzey Halep bölgesinde yaşanan durumdan dolayı kaygı duymaktayız ve tansiyonu düşürmek için bütün taraflarla çalışıyoruz. Suriyeli Kürtlere ve YPG ile bağlantılı diğer güçlere, karışık durumdan istifade ederek yeni bölgeleri ele geçirmeye çalışmamaları çağrısında bulunduk.

“Türkiye ve YPG, Azez'in güney bölgesindeki koridorunda önemli bir IŞİD tehlikesini paylaşıyorlar. Bütün taraflara, yatışmayan ortak tehlikeye karşı yoğunlaşmaları ve Münih'te saldırıların durdurulması yönünde alınan karara uymaları çağrısında bulunuyoruz."

YPG: Türkiye’ye tek mermi atmadık

YPG Resmi Sözcüsü Firat Xelîl, ise yaptığı açıklamada Türkiye’ye tek bir mermi sıkmadıklarını söyledi. Hawar Haber Ajansı'na (ANHA) konuşan Xelîl, açıklamasında şunları söyledi: 

“Güçlerimiz dört yıldır ne Efrîn üzerinden ne de Rojava'nın başka bir bölgesinden Türk devletine tek bir mermi bile sıkmamıştır. Türk devleti Ceyş El-Suwar'ın çetelere karşı ilerleyişinden rahatsız olmaktadır. Ceyş El-Suwar savaşçılarının ilerleyişini durdurmak amacıyla savaşçıların bulunduğu mevziler ve sivil yerleşim yerleri bombalanmaktadır. Türk ordusunun bu bombardımanlar neticesinde bazı Ceyş El Suwar savaşçıları yaralanmıştır."

Kategoriler

Güncel

Etiketler

Davutoğlu PYD Rojava YPG