Abdullah Gül ve Obama 'Predatör'leri konuştu

NATO zirvesine katılmak için Chicago'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. İkilinin görüşmesinde Cumhurbaşkanı Gül'ün, Uludere istihbaratı tartışmaları kapsamında tekrar gündeme gelen 'silahlı insansız hava uçaklarının' satımıyla ilgili beklentilerini vurguladığı belirtildi.

Daha önce Türkiye saati ile 20:40'ta başlayacağı söylenen görüşme yaklaşık 30 dakikalık bir gecikme ile başladı.

Görüşme, zirvenin gerçekleştirildiği Mccormick kongre merkezinde ABD'ye ayrılan odada basına kapalı yapıldı.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Gül'e Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan eşlik etti. 

Predator satışları

Görüşmede Abdullah Gül'ün, özellikle silahlı insansız hava araçlarının satışı konusunda netice alamadıklarını belirttiği kaydedildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Obama da insansız hava araçlarının satışı konusunda, 'ihtiyacınızı anlıyoruz. Bizim de gündemimizde var bu konu ama bu tek başına yapabileceğim bir şey değil. Önümüzde Kongre var' dedi. 

Geçtiğimiz hafta içerisinde ABD gazetesi Wall Street Journal, ABD'nin müttefiklerine silahlı insansız hava araçlarının satımıyla ilgili güncel tartışmaları, Uludere istihabratı konusu kapsamında gündeme getirmişti. WSJ'nin haberinde, Uludere istihbaratının ABD'den geldiği, ancak Türk yetkililerin daha fazla bilgi edinmek yerine araçların başka bir koordinata yönlendirilmesini tercih ettikleri ileri sürülmüş, 'Predatör' araçlarının başka ülkelere satılması durumunda Uludere katliamı benzeri olası başka olaylara neden olunabileceği ima edilmişti.

 

Gül'ün temasları

Zirve sırasındaki ikili temaslarda bulunan Gül, sırasıyla Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev ile görüştü.

Görüşmelerde görüntü alınmasına izin verilirken, açıklama yapılmadı.

Cumhurbaşkanı Gül bugün ayrıca, NATO zirvesi kapsamındaki Afganistan toplantısına katılan liderlerle çekilen aile fotoğrafına katıldı.