Pakistan saldırısını Taliban'a bağlı örgüt üstlendi

Pakistan, Lahore’da, Paskalya’yı kutlayan Hristiyanlara yönelik saldırıda en az 70 kişi hayatını kaybetti, 300 yaralı var. Saldırıyı Taliban’a bağlı Cemaat-ül Ahrar örgütü üstlendi.

Pakistan'ın doğusundaki Lahore kentinde düzenlenen intihar saldırısını Taliban'a bağlı Cemaat-ül Ahrar örgütü üstlendi.

70’ten fazla kişi hayatını kaybetti, saldırıda ölen ve yaralananların çoğu kadın ve çocuklardı. 

Saldırıyı üstlenen Cemaat-ül Ahrar'ın sözcüsü Ehsanullah Ehsan, Pakistan gazetesi Express Tribune'e açıklamasında "Paskalya'yı kutladıkları sırada Hristiyanlara yönelik düzenlen saldırının sorumluluğunu üstleniyoruz" diye konuştu.

Ehsan, "Başbakan Navaz Şerif'e, Lahor'a girdiğimiz mesajını vermek istiyoruz. Ne isterse yapabilir ama bizi durduramayacak. İntihar bombacılarımız saldırılara devam edecek" dedi.

Pakistan Devlet Başkanı saldırıyı kınadı hükümet de üç gün yas ilan etti.

Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor 

Yetkililer yaralı sayısının 300 civarında olduğunu belirtirken Pencab valiliği sağlık danışmanı Salman Refik de ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini ifade etti.

Ambulans sayısının yetersiz olması nedeniyle yaralıların taksiler ve motorlarla hastaneye götürüldü. Yüzlerce kişi kan vermek için hastanelere akın etti. 

Emniyet Müdürü Haydar Eşref, Pakistan bir 'savaş bölgesi' gibi olsa da, parka ilişkin herhangi bir uyarının olmadığını kaydetti.

Yerel televizyon kanalları, morglarda yer kalmadığı için cenazelerin hastane odalarında bekletildiğini aktardı.

Bir görgü tanığı, patlama sonrası kaos ve izdiham yaşandığını, aileler hızla kaçarken bazı çocukların ebeveynlerinden ayrı kaldığını söyledi.

Lunapark dışında kalabalığı kontrol etmek ve düzeni sağlamak için ordu da görevlendirildi. 

Saldırıya kınama

Saldırıyı Vatikan kınadı. Papa Francesco, Hristiyan azınlıklar dahil tüm Pakistanlılar için dua ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da saldırıyı kınadı, Başbakan Ahmet Davutoğlu da Pakistanlı mevkidaşı Navaz Şerif'e taziyelerini iletti.

Erdoğan'ın yazılı açıklamasında, "Bu saldırı tüm dünya ülkeleri için, terör karşısındaki samimi duruşlarını göstermelerini temin edecek bir sınavdır. Türkiye her zaman olduğu gibi bu acı gününde de Pakistan'ın yanındadır" dedi.

Davutoğlu'nun taziye mesajında, "Terörizmle mücadelede ülkemiz, kardeş Pakistan'a destek ve dayanışmasını kararlı şekilde devam ettirecektir" ifadeleri yer aldı. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Ned Price da açıklamasında "ABD, bu zor zamanda Pakistan halkı ve hükümetinin yanındadır. Terör belasının kökünü kazımak için Pakistan'da ve bölgede ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz" mesajı verdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da saldırıların 'dehşete düşürdüğünü' söyledi ve suçluların derhal yargılanması çağrısı yaptı.

Saldırının ardından sosyal medyada da dayanışma ve destek mesajları paylaşıldı. Twiter kullanıcıları #PrayforPakistan (Pakistan için dua et) ve #PrayforLahore (Lahor için dua et) etiketleriyle binlerce mesaj paylaştı. 

Kategoriler

Dünya Dünya



Yazar Hakkında