PASKALYA

GÜNCEL Havak Salonu’nda geleneklere ve sevdiklerimize dair iki etkinlik

8 Nisan Cumartesi Anarad Hığutyun Binası’nda, hem Nisan ayına denk düşen, Surp Zadig, Pasha, İdo Dakyomto ve Pesah vesilesiyle bayram sofraları konuşulacak; hem de iki sene önce kaybettiğimiz, Agos’un kurucularından Sarkis Seropyan, Aras Yayıncılık’tan çıkan ‘Aşiq û Maşûq’ kitabı vesilesiyle anılacak.
Emniyet'ten 'Paskalya' uyarısı

Emniyet Genel Müdürlüğü, Paskalya kutlamalarında" terör örgütlerinin provokatif amaçlarla farklı dinlere mensup vatandaşlara yönelik çeşitli tarzlarda eylemler düzenleyebileceği" uyarısında bulundu.
TOPLUM Sahak Sırpazan’dan Surp Zadig’in anlamı

Surp Zadig bayramı dolayısıyla Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan, Paskalyanın içinde saklı öğretiyi, Mesih’in dirilişiyle simgelenen, hayatın ve ölümün anlamını kaleme aldı.
TOPLUM Zor zamanlarda Diriliş

Hristiyan dünyasının en önemli bayramlarından Paskalya, Ermeni kiliselerinde bu Pazar Surp Zadig ayiniyle kutlanacak. İsa Mesih’in ‘ölülerden dirilişi’ni ve ebediyet kazanmasını temsil eden bayram, evrensel umut mesajıyla bütün insanlığa sesleniyor. Dünyada ve Türkiye’de yaşanan bu sıkıntılı dönemde umuda her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Anadolu Ermeniler ise Zadig bayramını buruk karşılıyor.
TOPLUM Büyük Oruç için diyetisyenler ne diyor?

Paskalya’ya hazırlık dönemi olarak bilinen, yedi haftalık ‘Büyük Oruç’ dönemi yarılandı. Yeteri kadar protein alınması için neler yenmesi gerektiğini, Surp Pırgiç Hastanesi diyetisyenlerinden Yelda Özel Dağcı’ya sorduk.
TOPLUM Şırnak'ta 100 yıl sonra ilk Paskalya

Asuri, Keldani, Süryani Arami Kültür ve Dayanışma Derneği (Maska-Der) ile Şırnak Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikle, Şırnak’ta 1915’ten sonra ilk Paskalya bayramını kutlandı.
TOPLUM ‘Yüz yıllık kış bu Zadig’de artık bahara ermeli’

Bugün kutladığımız Diriliş Yortusu'nda (Paskalya), Episkopos Sahak Maşalyan’a, Hıristiyan dünyasının bu önemli bayramının tarihini ve anlamını sorduk. Sahag Sırpazan, bu vesileyle, 2015 Zadig’inin taşıdığı mesaja da dikkat çekti.
GÜNCEL Soykırımdan kurtulanların Paskalya anıları

Hristiyan inancında Mesih İsa’nın çarmıha gerilişinden üç gün sonra dirilişini simgeleyen Paskalya Bayramı, 100 yıl önce bu topraklarda geniş bir nüfus tarafından kutlanıyordu. Sözlü tarih çalışmaları Van, Muş, Sasun gibi Ermenilerin yoğun yaşadığı bölgelerde 1915 öncesi Paskalya adetlerini bugüne taşıyor.