Ali İsmail Korkmaz davası: 3 sanığa tahliye

Yargıtay'ın kararı bozmasının ardından tekrar görülen Ali İsmail Korkmaz cinayeti davasında iki polisin tutukluluğunun devamına karar verildi; üç tutuklu tahliye edildi.

Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin dava Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görüldü.

Yargıtay 1. Ceza Mahkemesi, sanık Mevlüt Saldoğan’ın avukatının son savunma hakkının kısıtlandığını; kasten öldürme suçlamasıyla açılan davada kasten yaralama suçundan hüküm kurulup ek savunma verilmeyişini belirterek yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozmuştu. 

Sanıkların savunmasının ardından savcı eski mütalaasını tekrarladı. Mahkeme, yeniden yargılamada da aynı cezaları verdi. İki polisin tutukluluğunu devamına diğer üç tutuklunun ise tutuklu kaldıkları süre nedeniyle tahliyesine karar verdi.

Sanıklar duruşmaya gelmedi, SEGBİS ile izlendiler. Korkmaz ailesinin avukatları duruşmada yaşananları Twitter hesaplarından aktardı.

Tüm sanıklar ve avukatları bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme, Yargıtay’ın kararına uyulmasına ve tüm sanıklara ek savunma hakkı verilmesine karar verdi.

Sanık savunmaları  

Sanık Mevlüt Saldoğan, vurduğu kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını söyledi, "Ben devletimi savundum" dedi. Saldoğan, karar duruşmasında da benzer bir savunma yapmıştı. Saldoğan, Korkmaz'ın kendilerine küfür öne sürerek haksız tahrik indirimi istedi. 

Sanık Yalçın Akbulut da önceki savunmasını tekrarladı, dövülen kişinin daha uzun boylu olduğunu, Korkmaz'ın eşya taşırken düştüğünü iddia etti.  "Tübitak'ta bir çok parelelci görevden alınmıştır. Raporu onlar vermiştir" dedi. Siyasi mahkum olduğunu, AİHM'e başvuracağını söyleyerek beraatini talep etti.

Önceki duruşma beraat eden polisler yeniden beraat kararı verilmesini talep etti.

Savcı eski mütalaasını tekrarlayarak, Mevlüt Saldoğan'ın kasten öldürme suçundan cezalandırılmasını ve beş tutuklu sanığın da tutukluluğunun devamını istedi.

Mevlüt Saldoğan "Eski savunmalarımı tekrar ederim" diyerek esas hakkındaki savunmasını yaptı.  Mevlüt Saldoğan'ın avukatı Mutlu Karayılan "Bu davanın mağduru, faili belli değildir. Dövülen Ali İsmail Korkmaz, döven de bu polisler değildir" dedi.

Karayılan, Ali İsmail Korkmaz'ın ölüm nedeninin dayak değil kullandığı ilaçlar olduğunu öne sürdü. Korkmaz ailesinin beyanlara tepki göstermesi üzere ailenin salondan çıkarılması talebinde bulundu.

Karayılan "Gezi olaylarının toplumda yarattığı korku, hiddet dikkate alınarak Mevlüt Saldoğan'a haksız tahrik uygulansın" dedi.

Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz ve babası Şahap Korkmaz ile Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, avukatın sözleri üzerine mahkemeyi terk etti. 

Sanık Yalçın Akbulut: "Tek suçum yasadışı eylem yapan kişiyi kovalamak, ceza verilecekse bundan verilsin" diye savunma yaptı. Yalçın Akdoğan'ın avukatı Erdinç Oktay, "Müvekkilime verilen görev sokağa gireni uzaklaştırmaktır. Görevini yapmıştır" dedi. 

Üç sanığa tahliye 

Mahkeme, 21 Ocak 2015'teki cezalarını tekrarladı. Polisler Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'un tutukluluğunun devamına karar verdi. 

Geçtiğimiz yargılamada altı yıl sekiz ay hapis cezası verdiği Tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'in ise cezalarının büyük bölümünü geçirdikleri için tahliyelerine karar verdi.

Yargıtay esasa ilişkin inceleme yapacak.

Karar sonrası adliye önünde konuşan, Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz, "19 yaşında bir çocuğun canı bu kadar değerli bu ülkede. Başka birşey demiyorum" dedi. Baba Korkmaz ise 'bu ne adalet, ne kanun. Katilleri kolluyorlar, sahip çıkıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Video: @dokuz8haber 


Ne olmuştu?

Gezi Direnişi sırasında Eskişehir’de dövülmesi sonucu 38 gün boyunca komada kalan ve 10 Temmuz 2013’te ölen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın cinayetine ilişkin dava “güvenlik” nedeniyle Kayseri'ye alınmıştı. 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan'a, "Kasten yaralama sonucu ölüme neden olma" suçundan 13 yıl hapis cezası verilmişti. Bu ceza daha sonra "iyi hal" indirimi uygulanarak 10 yıl 10 aya düşürülmüştü. Ali İsmail’in döven fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'e 6'şar yıl 8'er ay, tutuksuz yargılanan polis memuru Yalçın Akbulut'a ise 10 yıl hapis cezası verilmişti.

Karar daha sonra temyiz edilmiş, Yargıtay sanıklardan polis Mevlüt Saldoğan'ın avukatının karar duruşmasına katılmayarak son savunmasını yapamaması ve “kasten öldürmeden” dava açıldığı halde “ağırlaştırılmış yaralama”dan ceza verildiğini belirterek kararı usulden bozmuştu.



Yazar Hakkında