Anayasa Mahkemesi bireysel başvurulara hazırlanıyor

Anayasa Mahkemesi bireysel başvurularun usullerini belirledi. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı 23 Eylül'de uygulamaya koyulacak. Mahkeme iç tüzük değişikliğine giderek, bireysel başvuru sürecine dair, hangi şartlarda başvurulacağı ve dosyaların hangi sırayla ele alınacağı gibi konularla ilgili düzenlemede bulundu. Bireysel başvurular, başvuru yollarının tüketilmesi durumunda yapılabilecek.

Anayasa Mahkemesi'ne tanınan bireysel başvuru hakkının 23 Eylül'de uygulamaya başlayacak olmasından ötürü Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nde değişikliğe gidilerek, bireysel başvurunun usulleri belirlendi.

 Bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği ve buna ilişkin kararın kesinleştiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekecek.

12 Eylül 2010 tarihli referandum sonucunda Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolu açıldı ve bireysel başvuruya ilişkin hükümlerin yürürlük tarihi 23 Eylül 2012 olarak belirlendi.

Bireysel başvuruyla ilgili hazırlıklarını sürdüren Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru hakkı için Mahkeme İç Tüzüğü'nde de değişiklikler yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni içtüzükle 3 Aralık 1986 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü yürürlükten kaldırıldı.

Bireysel başvurular, Mahkemenin internet sitesinde yayımlanan başvuru formuna uygun olarak Mahkemeye şahsen yapılabileceği gibi diğer mahkemeler ya da yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla da yapılabilecek.

Harç olarak 150 lira, Maliye veznelerine yatırılacak. Bireysel başvurular, geliş sırasına göre incelenerek karara bağlanacak. Ancak Mahkeme, başvuruların konuları itibarıyla önemini ve aciliyetini göz önünde bulundurarak belirlediği kriterler çerçevesinde farklı bir inceleme sıralaması yapabilecek.

Bölümler, başvuruları dosya üzerinden inceleyecek, ancak resen ya da başvurucu veya Adalet Bakanlığı'nın talebi üzerine gerekli görülmesi halinde duruşma yapılmasına karar verilebilecek.

Bölüm, ihlalin bir mahkeme kararından kaynaklandığını tespit ederse; ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosyayı ilgili mahkemeye gönderecek.

İlgili mahkeme, bölümün ihlal kararında açıkladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde yeniden yargılama yapacak ve mümkünse dosya üzerinden ivedilikle karar verecek.

(AA)

Kategoriler

Güncel Türkiye