Merkez Bankası faiz koridorunu daralttı

Merkez Bankası yüzde 11,5 düzeyinde olan gecelik borç verme faiz oranını yüzde 10 düzeyine çekti. Bu faiz koridorunun üst bandında 150 baz puanlık bir düşüş anlamına geliyor. Piyasalarda faiz koridorunun 50 ya da 100 baz puanlık bir düşüş yaşayacağı beklentisi vardı. Yüzde 5,75 olan politika faizinde ise değişikliğe gidilmedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamadan ana başlıklar şöyle:

Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulmuştur.

Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5 düzeyinde sabit tutulmuş; borç verme faiz oranı yüzde 11,5'ten yüzde 10'a, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkânı faiz oranı yüzde 11'den yüzde 9,5'e düşürülmüştür.

Yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yurt içi nihai talep ılımlı seyretmeye devam etmekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.

Enflasyondaki düşüş yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, enerji fiyatlarındaki artışlar ve enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir.

Faiz koridoru nedir?

Merkez Bankası bir borç verme bir de borç alma faizi belirler.

Borç verme faizi likidite sıkıntısı yaşayan bir bankanın sorununu çözmek için Merkez Bankası’ndan alacağı kısa vadeli kredi için kullanmayı kabul ettiği faiz oranını ifade eder.

Borç alma faizi ise bir bankanın faiz getirisi sağlamak için elindeki fonu Merkez Bankası’na mevduat şeklinde yatırması durumunda almayı kabul ettiği faiz oranını ifade eder.

İki faiz oranı arasındaki fark “faiz koridoru” olarak tanımlanır. Faiz koridoru politikası Merkez Bankası’nın son dönemde döviz kurlarına müdahale etmek için kullandığı bir politika haline geldi. (fgd/bk)

 

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye