Hükümette gündem 'müzakere'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, statükoyu kırmak amacıyla İmralı ve Oslo’ya temsilcilerini kendisinin gönderdiğini söyleyerek İmralı’da yeniden görüşmeler olabilir dedi. Hükümet yetkililerinin 'Oslo' süreci hakkında ki açıklamaları dikkat çekiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam Kanal 7’de katıldığı özel programda Oslo görüşmelerini değerlendirdi.  

“İki tarafta neler olup bittiğini görmek istedik” diyen Erdoğan 'Bu arada İmralı ile görüşmeler yine olabilir' ifadeleriyle devam etti.

Başbakan, Oslo görüşmelerinin yeniden başlayıp başlamayacağı konusunda şunları kaydetti:

'Ben MİT Müsteşarım Emre Bey zamanında başlattım görüşmeleri. Ve şu anda kesilmenin bazı sebepleri oldu. İletişimdeki samimiyetsizlik nedeniyle burada bu işi keselim dedik. Bölücü terör örgütü yanlış ve yalan haberi terör örgütü ifşa etti. Kendilerine göre hazırladıkları belgeyi bazı yazılı ve görsel medyaya servis ettiler. Belki görüşülenlerden bazıları da o metin içinde vardı. Önce Hakan Beyin üzerine gidildi, sonra da benim üzerime geleceklerdi. Ben o dönem Müsteşarımın üzerine neden gidiyorsunuz benim üzerime gelin demiştim. Biz devlet yönetiyoruz, bakkal yönetmiyoruz. O ülkedeki yönetim adi suçlarda anarşi ile ilgili tüm suçlarda onları kullanır, görevleri de budur. Çözüm için ne gerekiyorsa bunu yapmak durumundayız. Biz statükoyu adaya ve Osloya danışmanımızı göndermekle kırdık. İki tarafa da göndererek neler olup olmadığını görmek istedik. Bazıları statükocu olmakla suçlarken kendilerinin geçmişte neler yaptığını unuttular. Biz geçmişte OHAL 'i kaldırdık. bunların ne denli güçlü adımlar olduğunu da iyi anlamak gerekir.

 İmralı ile ilgili görüşmeler olabilir

 CHP 'ye iki parti arasında ortak çalışma yapılması teklifinde bulunduk. MHP 'den olumsuz tavrına karşın CHP, hala bir cevap vermedi. Biz yine de CHP'ye aynı teklifi yineleyeceğiz. Bu arada İmralı ile görüşmeler yine olabilir. İmralı'da avukatlarını kendisi de kabul etmiyor, zaman zaman bizim de kabul etmediğimiz de oldu. Çünkü görüşmeleri maniple edilerek dışarıya haberler aktarıldı.'

Hükümet cephesi daha önce de yaptığı benzer açıklamalar dikkat çekiyor.

Ergin: Öcalan sürece katılabilir

Geçtiğimiz gün Adalet Bakanı Sadullah Ergin, NTV’ye yaptığı açıklamada, Öcalan’ın gerekirse sürece katılabileceğini söylemişti. Ergin, “Oslo tartışmaları benim içimi kanatıyor. Sadece siyaset olsun diye yapılan eleştiriler maalesef bu problemin çözümüne katkı sunmuyor, farkında olmadan sadece kısır bir çekişmenin tarafı oluyoruz. Bir devlet, karşı karşıya olduğu bir sorunu çözmek için elindeki enstrümanların hepsini kullanır. Bu çalışmaların bu tür polemiklere kurban edilmemesi gerekir' diye konuştu.

Abdullah Öcalan'ın da bu sürece girmesi konusunda ayrım yapmadığını belirten Ergin, 'İstihbarat birimi, siyaset kurumu, güvenlik bürokrasimiz oturup karar verirler. Hangi enstrümanı kullanmayı kararlaştırırlarsa onu kullanırlar. Bunu yapmamaları bir eksikliktir. Bu milleti, bu devleti bu illetten kurtarmak için gerekli görülen adımları atmak bir görevdir' dedi.

Atalay: Gerekirse yine görüşmeler yaparız

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında  “Şu anda herhangi bir yerde Oslo türü bir görüşme yapılıyor mu?'” sorusuna şu cevabı verdi: “Devletin kurumlarının şu anda o manada bir inisiyatifi yok. Ama bizim bu konulardaki çalışmalarımız devam ediyor, edecek. Barzani ile Kuzey Irak ile zaten belli görüşmeler, çalışmalar var. Çünkü Kandil var, Irak sınırları var. Diğer görüşmeler, bunların hiçbirisi göz ardı edilmez, edilmeyecek. O manada kapsamlı çalışmalarımız sürecek. Biz Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü, kardeşliğini ve o bütünlük içinde huzurla büyük Türkiye olarak yoluna devam etmesi için gerektiğinde yine o tür görüşmeler de yaparız, çalışmalar da yaparız. Ama şu anda yok. Bütün yapılanlar ve gelecekte yapılacaklar Türkiye'yi bu problemlerden kurtarmak ve daha büyük Türkiye olarak devamını sağlamak içindir. Burada kimse kimseyi aldatmasın, yanıltmasın, gereksiz suçlamalara girmesin.''

Arınç: Belki Öcalan’la görüşülüyordur

Geçtiğimiz günlerde CHP’nin Oslo görüşmeleri hakkında yaptığı açıklamaları değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yapılan açıklamanın aslında 1 yıl önce ortaya çıkan bir haber olduğunu, “terörü sona erdirmek için ihtiyaç olursa yine görüşüleceğini” de belirterek, “Belki de görüşülüyordur” diye konuştu.

Muhalefette destek vermişti

CHP sözcüsü Haluk Koç’un ‘oslo belegleri’ni açıklamasının ardından başlayan tartışmaların ardından CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Silahlar susacaksa PKK ile görüşülebilir” demişti. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

Oslo