Madımak Katliamı’nın gerçekleri dijital kütüphaneye taşındı

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesi kapsamında hazırlanan dijital kütüphane 10 Haziran’da açıldı.

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşanan ve Alevilere yönelik bir pogrom niteliği taşıyan katliama dair gerçekleri görünür kılmayı ve toplumsal hafızanın bir parçası hâline getirmeyi hedefliyor.

Madımak Kütüphanesi’nde yer alan kitaplar, makaleler, dergiler, gazeteler, dava dosyaları, raporlar, fotoğraflar, mektuplar, şiirler, videolar ve biyografilere çevrimiçi ortamda ulaşılabiliyor. Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin internet sitesindeki sanal müze, belgesel, web belgesel, sözlü tarih görüşmeleri ve röportajlar da sonbaharda erişime açılacak.

Birçok şehirde çalışmalar yürütüldü

Projede öncelikle Madımak Katliamı’na ilişkin ulusal ve uluslararası veri tabanları taranarak konuya dair kitap, makale ve tezlere ulaşılmış. Ardından, Ankara ve İstanbul’daki devlet ve üniversite kütüphanelerinde dergi ve gazete taramaları yapılmış.
Dijital kütüphanenin süpervizörü Duygu Tatar, yürüttükleri çalışmaları şöyle anlatıyor: “Sadece arşiv taraması yapmadık; proje kapsamındaki sözlü tarih ve sanal müze çalışmalarına entegre olarak saha çalışmasına da katıldık. Ankara, İstanbul, Sivas, Balıkesir, İzmir gibi şehirlerde kişiler ve kurumlarla temaslar kurarak arşivlerini temin ettik. Hukuki metinlere hak ihlalleri davalarıyla çok uzun zamandır meşgul olan hukukçu dostlarımızın ve dosya sahiplerinin destekleriyle ulaştık. Kurumsal ve kişisel arşivlerden resmî ve sivil kurum raporlarını temin ettik. Madımak Katliamı’nda yaşamını kaybedenlerin aileleriyle ve dostlarıyla görüşerek kişisel fotoğraf albümlerini ve eşyalarını derledik. Ulaştığımız veri setine dayanarak, Madımak Katliamı’nda yaşamını kaybedenlerin biyografilerini kaleme aldık. Kaynaklarda eksik ya da hatalı olan bilgileri ailelerle görüşerek güncelledik.”

Herkesin görebileceği bir ‘web anıtı’

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Proje Koordinatörü ve önümüzdeki aylarda açılacak olan sanal müzenin yönetmeni Eylem Şen, Madımak Katliamı konusundaki kayıtsızlığın sürdüğünü vurguluyor. Şen, Madımak’ta hayatını kaybedenlerin hatıralarını, hayallerini, tutkularını yaşatacak ve dünyanın her yerinden bakan herkesin görebileceği bir ‘web anıtı’ oluşturmayı amaçladıklarını belirterek, “Aileler 30 yıldır, Madımak Oteli’nin ‘Utanç Müzesi’ yapılması için mücadele ediyor. Sanal Müze, Utanç Müzesi’ni ikame etmek için değil, Madımak’ta böyle bir müzenin yapılması zorunluluğunu daha çok görünür kılmak için var” diyor.
Sanal müzenin açılışı Eylül ayında yapılacak. Eylem Şen, müze hakkında şunları söylüyor: “Madımak Katliamı sisler altında bırakılmış bir katliam olarak tarihe geçti. Dolayısıyla bu 33 canın yası Madımak Oteli’nde kaldı. O yüzden çalışmamızda oteli referans alıyoruz. Müze, 360 derece içinde dolaşabildiğimiz sergi odaları şeklinde tasarlandı. Katliamda hayatını kaybedenlere ait nesnelerin üç boyutlu modellerinin sergilendiği bu odaların temel özelliği, hayatını kaybeden kişilerin tutkularını, hayallerini, umutlarını, yarattıklarını, sanatını ifade ediyor olmaları.” 

Madımak Katliamı belgeseli yakında

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin sözlü tarih projesi kapsamında 97 görüşme yapıldı. Bu görüşmeler ve kütüphane için toplanan belgeler temelinde bir belgesel film çalışması da yürütülüyor. Yönetmenliğini Ümit Kıvanç’ın yaptığı belgeselin Kasım ayında gösterime girmesi planlanıyor.

Madımak Kütüphanesi’nde neler var?

o Akademik kaynaklar (tezler, kitaplar, makaleler, konferans bildirileri)
o Yerel, ulusal ve uluslararası gazete ve dergiler
o Hukuki metinler
o Sivil ve resmî kurum raporları
o Madımak Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 kişinin yaşamöyküleri 
o Fotoğraflar, efemeralar ve video kayıtları 

https://kutuphane.madimak.org/








Yazar Hakkında