Bir daha asla!

28 Şubat 1997'de yapılan darbenin izleri günümüzde hâlâ sürmekte. 28 Şubat'ta, Milli Güvenlik Kurulu'nda alınan kararların neticeleriyle kısmen yüzleşilmiş olsa da, birçok açıdan devam etmekte. Sokakta, evlerinde, ikna odalarında başörtülü kadınların yaşadıkları travmalar hâlâ dillendirilememekte, üniversitelere başörtüsüyle girmek hâlâ 'problem' olarak görülmekte.

28 Şubat da dahil tüm darbelere karşı 'bir daha asla' diyerek bu haftanın şapgir'i sizlerle...



Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak istersenizagos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.


'Tahta akıllandı biz akıllanamadık'

Sevag Beşiktaşlıyan, fikrini yazar Latife Tekin'in verdiği 'Okula Hayır' sitesinin kurucusu Serdar Altunoğlu ile websitesinin hikâyesi, 'okul' olgusu, 'alternatif okullar' ve olası yöntemler üzerine konuştu: 'Okullar Fast Food restoranı gibi.'

'Yayıncılık hayatımız hep Türk Devleti’nin sınırını zorlayarak gelişti'

Solun Türkiye tarihinde en fazla yükselişte olduğu bir dönemde alternatif kaynaklardan beslenmeyi ve tabu kırıcı olmayı şiar edinerek yola çıkan bir yayınevi Belge Yayınları… Ayşe Akdeniz, Ragıp Zarakolu ile yayıncılık hallerini konuştu.

Başörtülü kadınların “28 Şubat mesaisi”

Deniz Işıker Bedir, başörtülü kadınlara “öğrenilmiş çaresizliği” miras bırakan, onlara engellenme hissini, yalnız bırakılma halini yaşatan 28 Şubat darbesini yazdı.

Cam, ayna, encâm

İsmail Keskin bu haftaki hikâyesinde, iktidar sirkine dönüşmüş ailede anne-baba, ekmek getiren ömür bitiren çemberini sorguluyor.

Klasik müziğin duvarlarından taş kaçırmak

Klasik müzik çoğunlukla elittir. Ama bu elitizm müziğin özünden gelmez. Ona elit sıfatını yapıştıran bizlerin klasik müziğin etrafına ördüğü duvarlardır. Yine de duvarın bir taşını çıkarmamız bile müziğin bize sızmasına şans verir. Sertan Şentürk yazdı...

Afrika'nın Şubat'ı

Müge Dalar, her ay olduğu gibi Afrika kıtasında Şubat ayında neler olup bittiğini aktarıyor. Fransız hükümetinin Mali'deki askeri operasyonu, Ruanda'daki soykırım davaları, Tunus'taki muhalif liderin uğradığı silahlı saldırı...

Amerika cephesinde yeni bir şey yok

Can Öktemer, 85. Oscar ödül töreninde en iyi film ödülünü alan Argo filmini, filmin yönetmeni Ben Affleck'in şaşırtmacaları ve açıkça verdiği mesajlar üzerine yazdı.

Beyaz Türkler, Siyah Türkler

Ünlü ekonomi ve siyaset hocaları Daron Acemoğlu ve James Robinson, Türkiye’nin bugününü yazıyor. Meşhur “Beyaz Türk“ benzetmesinden yola çıkarak Siyah-Beyaz Türk ikilemi üzerinden Türkiye’yi anlatan yazıyı Halit Yerlikhan çevirdi.

 

 

Kategoriler

Şapgir