Hükümet, Perinçek davasında katılımcı oluyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülen Doğu Perinçek - İsviçre davasının tarafı olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, güncel dış politika gelişmeleriyle ilgili TBMM Dışişleri Komisyonu'na bilgi verdi. Çavuşoğlu, Ermeni meselesinde savunmada olmadıklarını belirtti ve ekledi: “Atalarımıza ve milletimize kondurulmaya çalışılan soykırımı kabul etmemiz mümkün değil, bunun da altını her zaman çiziyoruz.”

Perinçek davasına dikkat çeken Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Doğu Perinçek davasını da yakından takip ediyoruz. Doğu Perinçek'in başvurusu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde insan haklarını ihlal eden bir karar olarak kabul edilmişti. İsviçre bu kararı Büyük Daire’ye taşıdı. Fransa ve Ermenistan da bu davaya taraf oldu. Biz de bu davanın tarafıyız, bu süreci de yakından takip ediyoruz.”

Ne olmuştu?

Doğu Perinçek, 2005 yılının Mayıs, Temmuz ve Eylül aylarında İsviçre’de çeşitli konferanslara katılmış ve halka açık bu mecralarda, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1915 ve sonraki yıllarda Ermeni halkına yönelik soykırım suçu işlediğini inkâr etmiş, Ermeni Soykırımı’nı “uluslararası bir yalan” olarak nitelemişti.

Bunun üzerine, İsviçre-Ermenistan Derneği, 15 Temmuz 2005’te Doğu Perinçek hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve Perinçek, 9 Mart 2007 günü, Lozan Polis Mahkemesi tarafından, İsviçre Ceza Kanunu’na göre ırkçı ayrımcılık yapmaktan mahkûm edilmişti. Mahkeme, Perinçek’in beyanatlarının ırkçı eğilimler içerdiği ve tarihe ilişkin tartışmalara katkıda bulunmadığı tespit edilmişti.

Doğu Perinçek’in İsviçre’deki kantonal ve federal temyiz başvuruları reddedildi. Kantonal temyiz mahkemesi, kararında, Ermeni Soykırımı’nın, tıpkı Yahudi Soykırımı gibi, tarihçilerin eserlerine başvurmaya gerek olmayacak şekilde ve İsviçre Parlamentosu tarafından da kabul edildiği üzere, kanıtlanmış, tarihi bir gerçek olduğunu vurgulamıştı. Federal temyiz mahkemesi ise, hukuk doktoru, politikacı, yazar ve tarihçi kimliği olan Perinçek’in, tarafsız bir komisyon aksi yönde bir sonuca varsa dahi Ermeni Soykırımı hakkındaki görüşlerini değiştirmeyeceğini ifade etmesinden hareketle, kasti hareket ettiği sonucuna ulaşmıştı.

Doğu Perinçek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesine dayanarak, 10 Haziran 2008’de AİHM’ye başvuruda bulunmuş ve Türkiye hükümeti de davaya katılarak mahkemeye yazılı bir değerlendirme sunmuştu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 17 Aralık 2013 günü, ‘Perincek v. İsviçre’ davasında kararını açıklamış ve oy çokluğuyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘İfade Özgürlüğü’ başlıklı 10. maddesinin İsviçre mahkemeleri tarafından ihlal edildiğine hükmetmişti.

AİHM, daha sonra İsviçre’nin Mart ayında yaptığı temyiz başvurusunu inceledi ve aldığı kararı bozarak davanın AİHM Büyük Daire’de görülmesine karar verdi.

Ermenistan, Ekim ayı başında AİHM’e yaptığı başvuruyla Doğu Perinçek ve İsviçre arasındaki davaya katılma talebinde bulunmuş,  Ermenistan Başsavcısı Kevork Gostanyan bu talebini teyit etmişti.