Seçim barajı başvurusu usûlen bekliyor

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yüzde 10'luk seçim barajının kaldırılması için yapılan başvurunun, önemli usûl sorunlarının bulunduğu gerekçesiyle henüz kabul edilmediğini belirtti.

Hürriyet Gazetesi'nden Taha Akyol'a açıklama yapan Kılıç, başvuruda bulunan siyasi partilerin 'yüzde 10'luk seçim barajının hak ihlali olduğu tespitiyle iptal kararı verilmesini istediğini' belirterek, "Tabii şu aşamada esasa dair bir şey söyleyemem. Öncelikle halledilmesi gereken önemli usûl sorunları var çünkü" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi, Demokratik Sol Parti, Büyük Birlik Partisi ve Saadet Partisi'nin, yüzde 10'luk seçim barajına karşı ayrı ayrı yaptığı başvurularını birleştirmişti.

Kılıç, yapılan başvuruyla ilgili şunları söyledi:

"Bunlar ayrıntılı olarak müzakere etmemiz gereken sorunlardır. Usûl konusunda bir kabul edilebilirlik' müzakeresi yapacağız. AYM'nin bu konuda vereceği karara göre, ya esasa geçeceğiz veya usûli engellerden dolayı reddedeceğiz. Daha bu müzakereyi yapmadık. Usûl açısından dava 'kabul edilebilir mi, değil mi? Bu bile belli değilken davanın sonucu hakkında hiçbir şey söylenemez"

Kılıç, bu 'usûl incelemesi'nin 2-3 hafta sonra başlayabileceğini de söyledi. (GK)

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Anayasa Mahkemesi