Karşıyaka ve Konak'ta cemevleri artık ibadethane

İzmir Karşıyaka ve Konak belediyeleri AİHM kararları doğrultusunda, cemevlerinin belediye olanaklarından diğer ibadethaneler gibi yararlanmasına oy çokluğuyla karar verdi.

DHA’nın haberine göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) inançlara ve ibadete saygı kapsamında, cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik aldığı kararı değerlendiren İzmir Karşıyaka Belediyesi, konuyu meclis gündemine taşıdı. İlçedeki cemevlerine resmi ibadethane statüsünün verilmesi ve 'kültür merkezi' diye anılan bu mekanların da resmi ibadet yerleri olarak kabulünü içeren karar, Karşıyaka Belediyesi'nin CHP'li meclis üyeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildi. AK Partili 4 üyeden 3'ü 'ret' oyu kullanırken, Ersin Güngör, partili arkadaşlarından farklı olarak 'kabul' oyu verdi. AK Partili üyeler karar sonrasında salonu terk etti 

Konak da "ibadethane" dedi

Konak Belediye Meclisi de, AİHM kararları doğrultusunda cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edip, belediye olanaklarından diğer ibadethaneler gibi yararlanmasını oy çokluğuyla kabul etti. Önergeye AK Parti grubu olumsuz yaklaştı. 

AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı, hükümetin bu konuda bir düzenleme hazırlığında olduğunu, bunun beklenmesi gerektiğini söyledi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise, AİHM kararının kesin ve açık olduğunu, hükümetin de Alevi açılımı yaptığını belirterek, "Laik bir hukuk devletinde herkesin inancını özgürce yaşaması teminat altına alınmıştır. Bu önerge AİHM kararı doğrultusunda onaylanmıştır" dedi. Önerge AK Parti grubunun ret oylarına karşın oy çokluğuyla onaylandı.

AİHM'nin 2 Aralık 2014 tarihli kararı 5 bin 393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14/b ve 15'inci maddesinin 5'inci fıkrasının son cümlesi, cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan yararlandırılması gerektiğini içeriyordu.

Alevi dernekleri 8 Şubat’ta Kadıköy’de  

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Dernekler Federasyonu (ADF) ve Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) Eğitim Sen ile birlikte 8 Şubat Pazar günü Kadıköy’de “Eğitimde Gericileşmeye Karşı Laik, Bilimsel, Anadilinde Eğitim ve Demokratik Yaşam için Dayanışma ve Birlik Mitingi” düzenliyor. 

Emek ve meslek örgütlerinin de katılacağı mitingle ilgili Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca Kadıköy İskelesi'nde yapılan basın açıklamasında, AİHM’in ve Danıştay’ın zorunlu din dersinin din ve vicdan özgürlüğünün ihlali yönünde karar verdiğini hatırlattı; "Ancak yargı kararlarına rağmen, gerekli adımların bugüne kadar atılmamış olması düşündürücüdür. Okullarda zorunlu din derslerinde okutulan İslam, Sünni mezhebinin kurallarıdır. Bu nedenle bütün din ve inanışlar, öğrencilere eşit mesafede tanıtılmamakta, bu durum eşit olmayan ve ayrımcı uygulamaların ortaya çıkmasına neden olmaktadır" diye konuştu.



Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında