Paramaz, artık düştüğü toprağa emanet

Rojava’da 15 ay önce IŞİD’e karşı savaşırken ölen ve cenazesine geçen hafta ulaşılan Suphu Nejat Ağırnaslı, bugün törenle Kobani’de toprağa verildi. Anne Ağırnaslı, “Onu düştüğü topraklara emanet ettik” diye konuştu.

Rojava’da IŞİD’e karşı savaşırken hayatını kaybeden Suphi Nejat Ağırnaslı ya da YPG’deki adıyla Paramaz Kızılbaş’ın 15 ay sonra bulunan cenazesi, bugün Kobanê’de düzenlenen törenle toprağa verildi. Ağırnaslı’nın cenaze törenine anne ve babasının yanı sıra çok sayıda Kobanêli de katıldı.  

Evrensel’in haberine göre anne Nuran Ağırnaslı, “Onu düştüğü topraklara emanet ettik” diye konuştu. Kobanê’de IŞİD’e karşı savaşırken 2014’ün Ekim ayında yaşamını yitiren sosyolog ve çevirmen Suphi Nejat Ağırnaslı’nın kayıp olan cenazesine 15 ay sonra ulaşılmıştı. Cenazeyi teşhis etmek için Kobanê’ye giden baba Hikmet Acun, oğlunu Kobanê’nin güneybatı cephesindeki bir bölgede bulduklarını, üzerinde askeri kıyafetleri olduğunu ve komutanıyla birlikte teşhis ettiklerini söylemişti. Paramaz’ı Kobanê’de defnedeceklerini söyleyen Acun, “Eminim kendisi de bunu isterdi” demişti.

Anne ruh hali

Bugün Paramaz için Kobanê’de düzenlenen törene katılan annesi ‘Nejat için çok güzel bir tören yapıldı” diye konuştu. Anne Ağırnaslı, “Buradaki kurumlar konuşmalar yaptı. Askeri bir tören de yapıldı. Onu savaştığı, düştüğü topraklara emanet ettik” dedi. Cenaze töreninde Suphi Nejat’ın enternasyonal kimliğine vurgu yapıldığını söyleyen Nuran Ağırnaslı, “Ölümünün üzerinden bir sene geçti. Ama yine de ‘şimdi bu tabutun içinde mi’ diye düşünüyor insan. Bir annenin ruh hali işte. Hâlâ o duyguyu taşıyorum. O bizim bir parçamızdı” dedi.

Uyan artık uykudan şarkısı

Kobanê halkının Suphi Nejat’ı sahiplenişinden çok etkilendiğini söyleyen Nuran Ağırnaslı, “Kadınların tabuta sarılıp ağlamaları, halkın onu böylesine kabullenişi çok güzeldi. Bir yaşlı kadın vardı törende. Onun ailesinden 10 kişi yaşamını yitirmiş. O kadar büyük bir acı yaşamış. O insanlarla birlikte olmak ayrı bir duygu. Onun için çok güzel bir anma yaptık” dedi.

Anne Ağırnaslı’nın cenazede “Paramaz’da böyle bir şeyi istiyordu. Ve o isteğine, amacına ulaştı. Ben Paramaz’ı size emanet ediyorum” demesi ve ardından “Uyan artık uykundan” parçasını seslendirmesi duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında