Meclis ‘İş ilişkilerini’ görüşüyor DİSK eylemde

Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı Meclis’te görüşülmeye başlandı. Toplu iş sözleşmelerinde kullanılacak istatistiklerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu verileri arasında farklılıklar bulunuyordu. Bu sebeple işçi ve işveren sendikaları yıl başından beri toplu iş sözleşmesi imzalayamıyorlardı.

 

Yetki ve işkolu barajı istatistiklerinin yayımlanması nedeniyle yasa üç kez ertelenmişti. Bu erteleme 350 bin işçinin 2012 yılı zamlarını alamamasına neden olurken, yıl sonuna kadar toplu sözleşme işçi sayısı 600 bine ulaşacaktı.

Sendika yetki ve işkolu barajlarının düzenlenmesi gibi konuları içeren Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı ile;  

*İşkolu barajı yeni kurulacak sendikalar için yüzde 10’dan yüzde 3’e iniyor. Böylece yeni kurulacak bir sendikanın toplu sözleşme görüşmesi yapabilmesi için o işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde 3’ünü temsil etmesi gerekiyor.

*İşkolu barajı DİSK, Hak-İş, Türk-İş gibi Ekonomik ve Sosyal Konsey üyesi olan sendikalar için ilk 4 yıl yüzde 1, sonraki 2 yıl yüzde 2 ve 2018 yılından itibaren yüzde 3 olacak.

*İşkolu sayısı ise 28’den 21’e düşürülüyor.

*İşkolu barajının açıklanması ve tasarının kanunlaşması durumunda bazı sendikaların pek çok iş kolunda yetkisiz duruma gelmesi bekleniyor.

DİSK protesto ediyor

DİSK ise Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı’nı protesto ediyor. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, tasarının Türkiye demokrasi tarihinin en karanlık günlerine kapı açtığına söyledi.

DİSK üyeleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Levent’te bulunan binasının önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, “6,5 milyon işçi için, yani tüm kayıtlı ücretli çalışanların yüzde 58’i için fiili toplusözleşme yasağı anlamına gelen bu yasa tasarısı sendikal örgütlülüğü ortadan kaldırmak için hazırlandı” dedi.

Yasa tasarısında 12 Eylül yasaklarının olduğu gibi korunduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, “Varlığının bile tartışılmasının demokrasi açısından ayıp sayılması gereken sendikal barajlar ile emekçilerin toplusözleşme yapacak sendika bulamaz hale gelmesi isteniyor. Eğitim, sağlık, ticaret, inşaat, ulaştırma, basın gibi kritik sektörleri de kapsayan 8 işkolu için yetki konusu sendikal yasağa dönüşüyor. Yani bu yasanın çıkmasından sonra bu sektörlerde çalışan insanlar sendikalaşmak anayasal haklarını kullanmak istediklerinde, kendileri için toplusözleşme yapacak sendika bulamayacaklar” diye konuştu.

TOBB'nin tasarı görüşmelerinde sendikal barajları şevkle savunduğunu belirten Serdaroğlu, TOBB’u anayasal haklarının önüne bariyer koyduğunu savundu.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem