‘Aşkale’de sorumlular hala ortaya çıkmadı’

3 Nisan 2012 tarihinde Erzurum‘un Aşkale İlçesi’ndeki Karasu 2 HES‘e ait göletin içinden geçen enerji nakil hattındaki arızayı onarmaya giderken, bindikleri deniz bisikletinin alabora olması sonucu ölen 5 TEDAŞ işçisinin ölümünden 1 yıl geçmesine rağmen sorumlular bulunabilmiş değil. CHP’li Onur konuyu Meclis’te gündeme getirdi.

CHP Milletvekili Melda Onur dün mecliste konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi. AGOS gazetesinin konuya ilişkin yaptığı haberi gazetecilere gösteren Onur, soru önergelerine verilen cevapta ölümlerle ilgili bir ihmal olmadığının belirtildiğine dikkat çekti.

Onur, işçilerin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak ihmaller zincirini anlattı.

Onur, basın toplantısında Agos'un 1 Haziran 2012 tarihinde yayınladığı 'HES Gerçeğini Anlattılar' başlıklı haberi, gazetecilere gösterdi.
Haberi okumak için tıklayın

“İhmaller zinciri HES lisansını veren Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nda başlıyor. Bu ihmalle ilgili olarak; Karasu-2 HES göletinde enerji yüklü nakil hattı direklerinin gölet alanı içerisinde kalmasına rağmen, projeye ilişkin geçici kabul işlemlerini bu hususta çekince koymadan yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sorumluların ilk sırasında yer alıyor. Yukarıdaki ihmalle ilgili görevlilerin meydana gelen kazadan dolayı görevlerini kötüye kullanmaları iddiasıyla Bakanlıktan soruşturma izni istendi. Bakanlık bu konuda görev alanlar hakkında soruşturma izni vermedi. Bunun üzerine avukatlar tarafından karara itiraz edildi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi bu itirazı tek satır gerekçe göstermeden reddetti. Bu ret kararıyla birlikte Enerji Bakanlığının kararı üzerine Anayasa Mahkemesi’ne gidildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız soru önergemize “TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün özelleştirme kapsam ve programında bulunması sebebiyle söz konusu soruların Maliye Bakanlığı’ndan sorulması uygundur” diye yanıt verdi.

Sorumlular sırasında ikinciliği göleti devreden Orman ve Su İşleri Bakanlığı alıyor. Bakanlığa bağlı DSİ Erzurum Bölge Müdürlüğünde çalışanların HES’in yapımı sırasında gölette su tutulmasına izin verdikleri ve direkler gölet alanında kaldığı halde çekince koymadıkları ortaya çıkınca bu görevliler hakkında soruşturma izni çıkartıldı. Ancak Bölge Müdürü hakkında soruşturma izni verilmedi. Avukatlar bu karara karşı Erzurum Bölge İdare Mahkemesine itiraz etti. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi itirazı kabul etti ve Bölge Müdürü hakkında da soruşturma izni verildi. Savcılık halen soruşturmayı sürdürüyor,

Üçüncü sorumlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak görülüyor. Son derece güvenliksiz koşullarda havuz bisikletine bindirilerek göle gönderilmesinin sorumluluğunu taşıyan kurumlarla ilgili olarak Aras EDAŞ ve Temel Elektrik yetkilileri hakkında soruşturma devam ediyor. Öte yandan İdeal Enerji ve Akfen’de çalışan bazı yetkililer ve mühendisler hakkında Aşkale Savcılığı takipsizlik kararı verdi. Avukatlar tarafından buna itiraz edildi. Oltu Ağır Ceza mahkemesi bu itirazı kabul etti ve savcılığın yeterli soruşturmayı yapmadığını tespit etti. Savcılık şimdi soruşturmayı genişletti ve tekrar keşif yapıldı. Keşif sonucu bekleniyor”

Onur, Sosyal Güvenlik Bakanı’nın soru önergesine verdikleri yanıtta işçilerin gereksiz yere gölete girdiği imasında bulunduğunu söyledi.

Onur ayrıca İçişleri Bakanlığının bir kurtarma skandalına imza attığını ve konuya ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunulduğunu söyledi. 

 

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Melda Onur