“Niye bombalarlar bizi Figen, Bağdat’ı neden?”

Tam 10 yıl önce bugünlerde, Saddam Hüseyin’in diktatörlük rejiminin başkenti Bağdat, ABD ve müttefiklerinin işgaline uğradı. Bu 10 yılda, 1,5 milyondan fazla insan hayatını kaybetti, en az 250 bin insan kayboldu ve yaklaşık 2,5 milyon Iraklı, ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Bu işgalin acısını yaşayan her insan için bu haftanın şapgir’i, Patti Smith’in Radio Baghdad’ı eşliğinde sizlerle…

* Birhan Keskin’in Bağdat şiirinden…


Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak istersenizagos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.


“Portecho’nun asıl demir attığı yer hep İstanbul olacaktır”

Sertan Şentürk ve Can Öktemer, üçüncü stüdyo albümü Motherboy'u geçtiğimiz aylarda yayınlayan Türkiye'nin elektronik müzik türünün en önemli temsilcilerinden Portecho ile Motherboy, New York'ta yaşamak ve Türkiye'deki elektronik müzik hakkında konuştu.

“Sürgün, Çingene’nin kaderi değil!”

 
 

Alâra Kuset, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nden 2 önce, 6 Nisan’da Uluslararası Af Örgütü'nün çağrısıyla Romanların sınır dışı edilmesine karşı Paris'te düzenlenen eyleme katıldı ve şapgir için yazdı.

Mini etekli sert kahraman: Tarkan

Bundan böyle ayda bir şapgir’de popüler kültür yazıları yazacak olan Orhan Berent, birçoğumuzun hafızasında Kartal Tibet’le yer eden Tarkan’ın çizgi romanlarını ve filmlerini yazdı.

Öcalan, Kerouac okusaydı…


İnsanın ‘kaderini’ okuduğu kitaplar çiziyor. Felsefenin Temel İlkeleri’ni okumuş biri olarak PKK’yi kuran Öcalan’la, şu anda İmralı’da neredeyse 15 senedir tutuklu bulunan Öcalan arasında ‘dağlar’ kadar fark var. Peki ya ilk başta Kerouac okusaydı? Özgün Çağlar yazdı.
 

Mısır’da Mezhep Çatışması ve Yeni Bir Toplumsal Sözleşme

Ali Zeynel Gökpınar, Mısır’da geçtiğimiz hafta 6’sı Kıpti 7 kişinin hayatını kaybettiği olaylar sonrasında, artık ‘devletin bile inkar edemeyeceği’ noktaya gelen mezhep çatışmasını ve bunun en büyük nedeni olan ‘ayrımcı’ toplumsal sözleşmeyi yazdı. 

Büyük Roman: Minare Gölgesi

Ebru Gedik Askan, Engin Ergönültaş’ın çok beklenen romanı Minare Gölgesi’ni oku(yama)ma hikayesini ve Minare Gölgesi’nin, editörü Levent Cantek’in dediği gibi neden büyük bir roman olduğunu yazdı.

Onuncu Yıl Dönümünde Bağdat’ın Düşüşü

Stop the War Hareketi’nin organizatörlerinden ve Iraklı savaş esirleri için arabuluculuk yapan isimlerden Anas Altikriti, Bağdat’ın düşüşünün 10. yılında, Irak’ın işgalden sonraki durumunu yazdı, Halit Yerlikhan çevirdi.

Merhamet kurumu ve LGBT’lerin vaveylaları

Servan Altıkanat, dünya bir empati uygarlığına dönüşürken, bu toplumun bir diğer kıygın sınıfının, “LGBT’lerin” de, bu inşa sürecinde yerini alması gerektiğini yazıyor ve soruyor: “Duymuyor musunuz, LGBT’ler vaveylalar atıyorlar?”

 

Kategoriler

Şapgir