Ermenistan’da ‘Soykırım kurbanları listesi’ tartışması

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, iktidardaki partisi Sivil Sözleşme'nin siyaset okulu için hazırlanan "Ermenistan Cumhuriyeti'nin Sosyal Psikolojisi" konulu hitabını, kişisel Facebook sayfasında yayımladı. Paşinyan, konuşması sırasında 1915 için"Büyük Felaket (Medz Yeghern)" tabirini kullandı. İktidardaki "Sivil Sözleşme” Partisinin üyesi ve Parlamentonun Savunma ve Güvenlik İşleri Daimi Komitesi Başkanı Andranik Kocharyan da konuyla ilgili Parlamentoda bir açıklama yaptı. Bu konuşmadan sonra muhalefetten tepkiler geldi.

Ajanslara yansıyan haberlere göre 17. yüzyılın başında İran Şahı Abbas tarafından Ermenilerin İran'a göç ettirilmesinin halkın sosyal psikolojisi üzerinde derin etkileri olduğunu savunan Paşinyan, konuşması sırasında 1915 için"Büyük Felaket (Medz Yeghern)" tabirini kullandı.

Sosyal medyada tartışılan bu tabir için  iktidardaki “Sivil Sözleşme” Partisinin üyesi ve Parlamentonun Savunma ve Güvenlik İşleri Daimi Komitesi Başkanı Andranik Kocharyan, Parlamento’da bir açıklama yaptı. Asıl tartışma da bundan sonra başladı. 

Kocharyan anne ve baba tarafından atalarının Soykırım kurbanı olduğunu söyledi.

Kocharyan, “Tüm kurbanların bir listesine sahip olmalısınız" dedi. Kocharyan "Bu alışılageldiği gibi 1,5 milyondan fazla veya daha az oluyor” diye konuştu.

Yahudilerin bunu başardığını, Ermenistan’ın da aynısını yapması gerektiğini belirten milletvekiline göre bu girişim Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi açısından da önem taşıyor.

Kocharyan "Bağımsızlığın ilanından önce Ermeni Kilisesi, Ermeni siyasi partileri ve diaspora yapıları bu konuyla uğraşmalıydı. Bütün şehitlerin adları ve soyadları Yerevan Soykırım Müze-Enstitüsü’nün bilgisine sunulmalıdır” dedi.

Ona göre şimdiye kadar bu yapılmadıysa o zaman boşluğun doldurulması gerekir. Aksi takdirde karşı taraf yani Türkiye, Ermeni Soykırımı’nın olmadığını iddia etmeye devam edecektir. Kocharyan ayrıca Büyük Felaket ile  Soykırım kelimeleri arasında bir fark olmadığını söyledi.

Kocharyan'ın bu sözleri tartışma yarattı. Ermenistan'ın eski İnsan Hakları Savunucusu Arman Tatoyan, şunları söyledi:

"Mağdur sayısının soykırım suçuyla kesinlikle hiçbir ilgisi yok. Soykırım, belirli sayıda insanı öldürmek veya yok etmek yerine, bir grup insanın ırksal, etnik, ulusal veya dini nefrete dayalı olarak kasıtlı olarak yok edilmesidir. Bu yaklaşım aynı zamanda masum kurbanların anısına da apaçık bir saygısızlıktır. "Büyük Felaket" (Medz Yegern)  ile "Soykırım" kavramlarının aynı olduğu yönündeki ifade kabul edilemez. Bu kavramlar arasına eşitlik işareti konulması hem Ermenistan'ın çıkarları hem de uluslararası soykırımın önlenmesi süreci açısından kabul edilemez. Soykırım uluslararası hukuki sabitliğe sahip bir kavramdır, uluslararası kabul görmüş bir suçtur. Bunun için özel bir cezai yaptırım, cezai kovuşturma mekanizması tanımlanmıştır.  "Yeghern" yalnızca Ermeni dilindeki bir kelimedir, Ermenice anlamı ağırlıklı olarak tarihi ve uluslararası olmayan hukuki öneme sahip olan, suç teşkil etmeyen ve dolayısıyla hukuki bir önemi olmayan bir kelimedir."

Kategoriler

Güncel