Davutoğlu ile Merkel'in mülteciler için 10 maddesi

Şansölye Merkel'le görüşen Davutoğlu, “Perşembe günü yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda konuyu Merkel ile birlikte gündeme getireceğiz, NATO’dan destek isteyeceğiz” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel arasında dün Ankara’da Suriyeli mültecilerin sorunlarına ilişkin yapılan görüşmede 10 maddelik mutabakata varıldığı açıklandı. Yasadışı göçe karşı Almanya ile birlikte hareket edileceğini belirten Davutoğlu, “Perşembe günü yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda konuyu Merkel ile birlikte gündeme getireceğiz, NATO’dan destek isteyeceğiz” dedi.

10 madde

Davutoğlu ve Merkel son 4 ayda 7’nci görüşmeyi dün Çankaya Köşkü’nde yaptı. İki lider Suriye için şu 10 maddede anlaştı:

1- Rusya’ya karşı diplomatik inisiyatif kullanılacak. Suriye’de sivil halka karşı saldırıların durması için diplomatik girişimlerde bulunulacak.

2- AFAD ile ortak çalışma yapılacak, Türk ve Alman yardım kuruluşları sınırda birlikte hareket edecek.

3- Alman polisiyle ortak çalışma yürütülecek.

4- İnsan kaçakçılığına ilişkin bilgi ağı oluşturulacak.

5- AB sınır yönetim ajansı Frontex’in daha etkin çalışması için çaba sarf edilecek.

6-Mültecilerin yasadışı göçü konusunda NATO göreve çağrılacak.

7-Suriyeli olmayan mültecilerin geçişi engellenecek ve ülkelerine geri dönmeleri sağlanacak.

8- 3 milyar Euro’luk fon kapsamında hayata geçirilecek projeler Brüksel’e iletilecek.

9- Sahil güvenlik ekibi ortak işbirliği yapacak.

10- Göç idaresi Yunanistan’da muhataplarla görüşecek.

Alman basınından eleştiriler

Diğer yandan, Merkel ve Davutoğlu’nun görüşmesi, Alman basınında eleştirilere hedef oldu. Bild, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sarayı, taştan bir güç sembolü. Erdoğan’ın Ankara’da sit alanına 400 milyon euroya yaptırdığı gösterişli binanın 1150’den fazla odası bulunuyor. Tartışmalı binada, en az onun kadar tartışmalı olan Cumhurbaşkanı, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ağırladı” diye yazdı.

Frankfurter Rundschau da, ‘Merkel Türkiye’de-Ankara’yla pazarlık’ başlığını attığı haberinde, Merkel’in Erdoğan’la ‘Ak Saray’daki görüşmesine dikkat çekti. Gazete, “Merkel, Erdoğan’ı son dönemde birçok Batılı politikacının kaçındığı Ankara’daki gösterişli sarayında ziyaret etti” ifadesini kullandı.

Tagesschau televizyonu da ziyareti Merkel’in göçmen sorununda ‘umutsuzca ortak arayışı’ olarak değerlendirdi. Haberde, “Brüksel ve Berlin’in bir taraftan Türkiye’den sınırları açarak sığınmacılara insanlık yapmasını isterken, diğer taraftan sığınmacıların Avrupa’ya gelmemesi için kapıları kapatmasını istemesi ne kadar alaycı ve ikiyüzlü” dendi.  

3 milyar euro'luk anlaşmazlık

Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya'da düzenlenen G20 zirvesi kapsamında bir araya geldiği Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk ile  AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker arasındaki görüşmeler basına yansıdı. Sputnik'in Yunanistan merkezli euro2day'den Angeliki Papamiltiadou'nun yayınladığı toplantı belgelerine dayandırdığı haberinde, Erdoğan'ın Tusk'a "2 yıl için 3 milyar euro verecekseniz hiç konuşmayalım, mültecileri otobüslere doldurur göndeririz" dediği öne sürüldü.

Habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AB Komisyonu Başkanı Juncker arasında, AB'nin Türkiye'ye sığınmacılar için ödemeyi kabul ettiği miktar konusunda gerginlik yaşandı. 3 milyon euro'luk ödemenin yıllık mı yoksa iki yıllık mı yapılacağı konusundaki anlaşmazlık belgelere şöyle yansıdı: 

"Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarını her an açabiliriz ve sığınmacıları otobüslere doldurabiliriz. Eğer 3 milyon euro'nun 2 yıllık olduğunu söylüyorsanız, daha fazla tartışmanın anlamı yok. Yunanistan, euro krizinde 400 milyon euro'dan fazla yardım aldı. Bu paranın bir bölümüyle Suriye'de bir güvenli bölge oluşturabilirdik ve bu da sığınmacılarla ilgili problemimizi çözerdi."  



Yazar Hakkında