Demirtaş ve Önder’e 5 yıl hapis istemi

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 17 Mart 2013’te Zeytinburnu’nda düzenlenen mitingdeki konuşmaları nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 5 yıl hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. 

Anadolu Ajansı’nın haberine göre iddianame Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Kadir Yılmaz tarafından hazırlandı. Hazırlanan fezleke Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Demirtaş ile Önder’in milletvekili olmaları nedeniyle haklarındaki soruşturmanın diğer şikayet edilenlerden ayrıldığı vurgulandı.

Yazılı savunmalar gelmedi

Demirtaş ve Önder’ gönderilen savunma ve delillerini bildirmeleri için gönderilen davetiyeye rağmen ifade vermeye gelmedikleri anlatılan iddianamede, yazılı savunmalarının da savcılığa ulaşmadığı kaydedildi.

“Terör örgütünü öven ifadelerden uzak durma hakkı”

İddianamede, "Şüpheliler TBMM’de temsil edilen bir siyasi partinin milletvekilidir. İstanbul’daki etkinlikte yaptıkları konuşmalarda kullandıkları ifadeler, amacı ülke topraklarının bir kısmını yaygın şiddet ve terör eylemleriyle devlet idaresinden ayırıp yerine Marksist Leninist ilkelere dayalı bağımsız bir Kürdistan devleti kurmak olan ve 1984’ten beri ülkemiz genelinde silahlı eylemler gerçekleştiren, niteliği yargı kararları ile de tescil edilmiş PKK/KCK terör örgütünü ve liderini övücü niteliklerdir. Siyasal kişiliği olan şüphelilerden devletin, ülke içindeki terörist faaliyetleri meşru gösteren, öven ifadelerden uzak durmasını beklemek hakkı vardır." denildi.

İddianamede, Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder’in "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianame, inceleme aşamasında bulunuyor.



Yazar Hakkında