Feminist Ermeniler TBMM'de anıldı

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Türkiye’nin ilk feministleri arasında yer alan Ermeni yazar ve düşünürleri Elbis Gesaratsyan, Sırpuhi Düsap, Zabel Asadur, Zabel Yesayan ve Hayganuş Mark'ı TBMM Genel Kurulu’nda andı

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Türkiye’nin ilk feministleri arasında yer alan Ermeni yazar ve düşünürleri Elbis Gesaratsyan, Sırpuhi Düsap, Zabel Asadur, Zabel Yesayan ve Hayganuş Mark'ı TBMM Genel Kurulu’nda andı.

Doğan, TBMM Genel Kurulu’nda kadına yönelik şiddete yeni düzenlemeler getiren kanun teklifi üzerinde konuştu.

8 Mart vesilesiyle kadın haklarına ilişkin birçok söz söylenmesine rağmen sorunun halen devam ettiğini belirten Doğan, “Demek ki doğru bir tartışma yürütmüyoruz ya da söylenen sözler samimiyetten uzak ve aslında gündemi geçiştirmek için söyleniyor” dedi.

'Halide Edip'i anarken Zabel Yesayan'ı yok saymak'

Türkiye’de kadın hakları mücadelesi tarihi yazılırken ötekilerin ve azınlıkların unutulduğunu kaydeden Doğan, şöyle konuştu: “Halide Edip, tabiatıyla, saygıyla anılırken, onun dönemdaşı, mektuplaştığı Zabel Yesayan yok sayıldı. Değerli Sabiha Sertel bu ülkenin feminizm tarihinde haklı olarak çok önemli bir yerde dururken, yine çağdaşı Elbis Gesaratsyan akıllara bile gelmedi. Ya da kadınların seçme ve seçilme hakkı için mücadele eden ve benim de saygıyla andığım Nezihe Muhiddin'in feminizm tarihi yazarken aynı yıllarda mevkidaşı, on dört yıl boyunca kesintisiz olarak bir kadın dergisi çıkaran Hayganuş Mark hiç hatırlanmadı.”

CHP’li Doğan, Ermeni feminist yazar, düşünür, aktivistleri olan Elbis Gesaratsyan, Sırpuhi Düsap, Zabel Asadur, Zabel Yesayan ve Hayganuş Mark'ı tanıtmak istediğini belirterek, bu kadınların yaşamlarının anlatıldığı 'Bir Adalet Feryadı' adlı kitabı gösterdi. Doğan, kitabın Osmanlı toplumundaki kadın hakları mücadelesi açısından da çok değerli bir kaynak olduğunu belirterek kitaba konu edilen kadınların yaşam öykülerini de Genel Kurul’da anlattı.

Kategoriler

Güncel