KİTAP/ԳԻՐՔ Nisan: ‘Amiralar çağı’ kapanırken

Merhaba,

Bu sayımıza Özlem Akıncı’nın ‘Deniz Bize İyi Gelecek’ adlı öykü kitabıyla başlıyoruz. İlk kitabı ‘Ağaçlar Yanıyor’dan dört yıl sonra yayınlandı. Yeni kitabında kendine daha çok güvenen bir Özlem Akıncı, bu nedenle ayakları daha yere basan, daha net öyküler var. Banu Yıldıran Genç yazdı. 

Jale Parla’nın son kitabı ‘Orhan Pamuk’ta Yazıyla Kefaret’, Pamuk romanlarının en kapsamlı okuma örneklerini sunuyor. Orhan Pamuk romanlarına dair 10 ayrı yazıdan oluşan kitabı Arif Tapan yazdı. 

Vicken Cheterian’ın ‘Kafkasya’da Savaş ve Barış’ı Sovyetler Birliği’nin çöküşünden 2008 yılına kadar olan bölgede yaşanan politik durumu detaylarıyla izah ederken bugünün tarihini yazmamız için de sağlam bir zemin oluşturuyor. M. Fatih Kutan yazdı. 

Barış Andırınlı’nın ikinci romanı ‘Ajar’a dair yazan Mehmet Fatih Uslu şöyle diyor: “Türkçe romanın son yıllarda daha çok kurgu merkezli olduğunu; dil işçiliği üzerine titremeyen, dilini kimlikleştirememiş yazarların çoğunlukta bulunduğunu söylemek abartılı bir iddia olmaz sanıyorum. İşte Barış Andırınlı bu genel eğilimin dışında bir yazar. Anlatmak istediği dünyayı ifade edecek özgün bir dil yaratmanın incelikli çabasını veriyor.”

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr