Paşinyan: İmzalanan siyasi bir anlaşma değil

Ermenistan Başbakanı Paşinyan 10 Kasım'da imzalanan belgenin sadece çatışmaları sona erdirdiğini söyledi. Rusya lideri Putin ise Rusya'da Dağlık Karabağ'la ilgili kurumlar arası insani müdahale merkezi kurulduğunu bu kurumun Azerbaycan ve Ermenistan makamlarının uluslararası insani kuruluşlarla ve kendi aralarında etkileşimde bulunmasına katkı sunacağını açıkladı.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan Ermenistan Kamu Kanalı'nda soruları yanıtladı.

Paşinyan çatışmaları sona erdiren belgenin anlaşmazlığını çözümüne dair siyasi bir belge olmadığını söyledi.  

Paşinyan “Aslında tartışmalar henüz başlamadı ve bu tartışma diplomatik nitelikte olacak. Ve bu tartışmanın çok uzun zaman alacağını düşünüyorum. İmzalanan belgenin düşmanlıkların sona ermesine dair bir belge olduğu gerçeğine hepimizin dikkatini çekmek istiyorum ”dedi.

Paşinyan belgenin  sadece teslim olmakla ilgili olmadığını, toprakları korumakla ilgili  olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:  “Bu belgenin imzalanmasına yol açan temel faktör, Şuşi'nin düşüşünden sonra Stepanakert şehrinin aslında savunmasız kalmış olmasıydı. O zaman otomatik olarak Askeran, Martakert tehlikeye düşecek,  yani 20-30 bin askerimiz kuşatma altında kalacaktı ”dedi.

Paşinyan muhalefetin anlaşmaya karşı çıkması ile ilgili bir soru üzerine  ise "O kağıdı yırtıp atabiliriz, ancak sonuçları hakkında da bir fikrimiz olmalı. Bu, o belgenin imzalandığı duruma geri dönmemiz anlamına gelir. Ne diyoruz yani,  30.000 askerimiz kuşatma altında olsun mu diyoruz?" dedi. 

Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, FSB Başkanı Aleksandr Bortnikov'un da katılımıyla Dağlık Karabağ'daki insani sorunların çözümüne yönelik bir videokonferans toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda Dağlık Karabağ'la ilgili kurumlar arası insani müdahale merkezi kurulduğu bilgisini paylaşan Putin, "Merkez, askeri faaliyetlerden zarar gören bölgelerdeki sakinlere insani yardım sunulması konusunda resmi kurumların ve umuyorum sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının koordinasyonunu gerçekleştirecek, ihtiyaç halinde Azeri ve Ermeni resmi kurumlara uluslararası insani kuruluşlarla ve kendi aralarında işbirliği kurmaya yardım edecek" dedi.

Rus lider, BM ve AGİT ile Bağımsız Devletler Topluluğu'ndaki partnerler de dahil uluslararası kuruluşların merkezin faaliyetlerine destek vereceğini umduğunu ifade etti.

27 Eylül'de başlayan çatışmalarda siviller de dahil 4 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 8 binden fazla kişinin yaralandığını ve sığınmacı sayısının on binlerle ifade edildiğini belirten Putin, Azerbaycan ve Ermenistan liderleriyle imzaladıkları anlaşmanın akan kanı durdurma ve duruma istikrar kazandırma imkanı sunduğunu vurguladı.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,  Rusya'nın Dağlık Karabağ'da Birleşmiş Milletler yapılarının konuşlandırılması konusunda Ermenistan ve Azerbaycan ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

"BM, kendi faaliyetleri için barış güçlerimizle, sınır muhafızlarımızla ve insani sorunları çözecek olan kesimlerle koordinasyon içinde olmakla çok ilgileniyor" diye konuşan Lavrov  "BM yapılarının talebi üzerine Ermeni ve Azeri meslektaşlarımızla bu konuda temas halindeyiz" dedi.

Kategoriler

Toplum