Hrant Dink Ödülü sahiplerini buldu: Türkiye'den Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Sierra Leone'den Rugiatu Neneh Turay

Uluslararası Hrant Dink Ödülü, her yıl olduğu gibi bu yıl da, Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de verildi. Canlı yayınlanan tören, Hrant Dink Vakfı'nın websitesinden, YouTube, Facebook, X ve Instagram hesaplarından yayınlandı. Ödüller kadın hakları mücadelesi veren kişi ve kurumlara verildi.

Bu yılın jürisinde Açık Radyo, CAJAR, Aslı Bâli, Fatmagül Berktay, Wolfgang Kaleck, Reşat Kasaba, Ara Ghazarian, Cem Mansur, Zeynep Oral, Tilbe Saran ve Rakel Dink yer aldı.

Türkiye’deki en uzun ömürlü kadın örgütlenmelerinden biri olarak kadınların bir arada güçlenmesine imkan sağlayan; feminist hareketin güçlü simgelerinden biri olan ve feminist hareketin farklı kuşaklar arasındaki geçişine olanak sağlayan; yıllardır kararlılıkla şiddete karşı mücadele eden Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Sierra Leone’de yaşadığı toplulukta derin köklere sahip bir geleneği dönüştürme çalışmaları nedeniyle aile üyeleri ve toplum liderleri dahil olmak üzere toplumsal tepkilere rağmen örgütlülük oluşturarak kız çocukları ve kadınlar için kadın genital mutilasyonuna karşı mücadelesini uzun yıllardır cesaretle devam ettiren Rugiatu Neneh Turay bu yılki ödüllerin sahibi oldu. .

Nezaket Erden ve Hakan Emre Ünal’ın  sunuculuğunu üstlendiği törene Cemal Reşit Rey Konser Salonu ev sahipliği yaptı. Törende, vakıf adına izleyicilere hoşgeldiniz mesajını Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink iletti. Ödül törenine Mahir Günşiray ve Eric Nazarian seslendirmeleriyle eşlik etti. Rakel Dink izleyicileri “Bu döngüden kurtulmanın tek yolu şiddet vaaz eden tüm politikalardan uzak durmak, bu söylemlere karşı uyanık olmak, şiddeti değil yaşam hakkını, tekliği değil çokluğu savunmak.” sözleriyle karşıladı

Ödül, 2009 yılından bu yana, her sene, biri Türkiye’den, biri Türkiye dışından iki kişi, kurum ya da gruba veriliyor. Bunun yanında ödül komitesi, her yıl, o yıl içinde yapacağı taramalar sonucunda ulaşılan Hrant Dink Ödülü ilkelerine uygun faaliyet gösteren kişi, kurum, örgüt ve oluşumları “ışıklar” adı altında ödül gecesinde kamuoyuna takdim eiliyor.

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, yaptıklarıyla insanlığa ‘ışık’ tutanların hatırlandığı, umut veren insanların ve toplulukların selamlandığı videoyla 2024 yılının ‘Işıklar’ı takdim edildi. Bu yılın ‘Işıklar’ı arasında, Ürdün’den Yunanistan’a, Bangladeş’ten İsviçre’ye, İran’dan Latin Amerika’ya kadın hakları, ırkçılıkla ve cinsiyetçilikle, ekonomik adaletsizlikle ve yoksullukla mücadele, ekolojik hak savunuculuğu, hayvan hakları gibi pek çok başlıkta yaptıklarıyla ilham olan kişiler ve girişimler yer aldı.


Uluslararası Hrant Dink Ödülü, insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren, ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan kişi, kurum veya gruplara veriliyor.

Kategoriler

Toplum Güncel